donald trump suaPreşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunlat mai multe întrevederi bilaterale pe care ar fi urmat să le aibă cu mai mulţi şefi de stat, inclusiv Klaus Iohannis, în cadrul sumitt-ului NATO, însă a anunţat ulterior ă țările membre NATO vor mări bugetele cu mai mult de 2% pentru Apărare, potrivit BBC. Președintele american a criticat aspru statele aliate pe acest motiv și s-a plâns că SUA plătesc mai mult decât ceilalți pentru Apărare.

La sfârșitul declarațiilor, Donald Trump a declarat că el „crede în NATO” și că nu este necesar să ia în calcul ieșirea din alianță, notează Digi 24. Discuțiile reluate de statele membre NATO privind bugetul pentru apărare vin în contextul în care Donald Trump a lansat, joi dimineață, un nou atac pe Twitter la adresa Germaniei, pe care o acuză că nu contribuie suficient la bugetul NATO. Președintele american cere ca toate statele să contribuie cu 2%, urmând ca acest procent să urce la 4, până în 2024.

Și Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state - între care şi România - vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024, mai notează sursa citată.

Joomla SEF URLs by Artio