Navetiștii din estul Europei sunt rezerva de forță de muncă a vestului. Această coloană de susținere se clatină din cauza pandemiei de coronavirus, scrie DW într-o analiză potrivit căreia cele mai afectate țări sunt Germania și Austria.

 

Până la 20.000 de navetiști din Ungaria veneau la muncă în Burgenland, la producătorul de materiale de construcții Leier din localitatea austriacă Horitschon, înaintea crizei coronavirusului, potrivit Camerei de Economie regionale. Acum, cetățenii unguri care revin în țara lor trebuie să stea două săptămâni acasă, în carantină la domiciliu, notează dw.com într-unul dintre exemplele elocvente pentru această situație.

Cu o situație de urgențăse confruntă și domeniul îngrijirii persoanelor în toată Europa. Jurnalista de radio Karla Engelhard tocmai l-a luat pe tatăl ei din spitalul din Prenzlau, bărbatul spune că vrea să moară în casa lui. Până acum a avut grijă de el o îngrijitoare din Polonia, care însă nu a mai apărut la muncă. Regiunea de graniță Brandenburg se bazează mult pe personalul medical din Polonia vecină. Dar de vineri (27 martie – n. red.) Polonia a închis granițele și pentru lucrătorii navetiști. Cine vrea înapoi în Polonia este obligat să stea două săptămâni în carantină - sau poate să rămână în Germania. Landurile de la frontieră Mecklenburg-Pomerania Anterioară și Brandenburg se străduiesc să-i păstreze pe lucrătorii polonezi, cu sprijin financiar și cazare în hoteluri oricum neocupate. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie, de noile reglementări ar fi afectați peste 25.000 de lucrători navetiști doar la Berlin și în Brandenburg. Mulți dintre aceștia lucrează în spitale și în centre de îngrijire a celor cu nevoi speciale.

Citiți reportajul complet pe dw.com.

Foto: dw.com

Joomla SEF URLs by Artio