Jacques Chirac,președinte al Franței în perioada 1995 - 2007, s-a stins din viață joi, cu două luni înainte de a împlini 87 de ani. Anunțul a fost făcut de ginerele acestuia.

 

"Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineaţă înconjurat de ai săi. În pace", a declarat pentru AFP Frédéric Salat-Baroux, soţul lui Claude Chirac, fiica fostului şef al statului francez.

Jacques Chirac, care nu a mai apărut în public de mai mulţi ani, a fost preşedinte al Franței timp de 12 ani, între 1995 şi 2007, de două ori premier, de trei ori primar al Parisului, creator şi şef de partid şi ministru de mai multe ori, se arată în biografia publicată de Agerpres, după anunțul privind decesul acestuia.

Mandatele sale de preşedinte al Franţei vor rămâne marcate de refuzul de implicare în al doilea război din Irak iniţiat de SUA, de sfârşitul recrutării militare, de recunoaşterea responsabilităţii statului francez în crimele naziste sau de strigătul său de alarmă ("Casa noastră arde") în faţa degradării situaţiei mediului în lume.

Chirac a fost de asemenea primul preşedinte al celei de-a V-a Republici condamnat de justiţia franceză. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2011 într-un caz de angajări fictive când era primar al Parisului.

După accidentul vascular cerebral suferit în 2005, starea de sănătate a fostului șef de stat s-a degradat foarte mult.

Joomla SEF URLs by Artio