Lupta împotriva noului coronavirus este ''cea mai mare provocare'' pe care a cunoscut-o Germania după al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri cancelarul Angela Merkel.

 

Șefa executivului german, aflată la al patrulea mandat, a transmis populației, miercuri, un mesaj televizat, un gest la care a recurs în premieră, transmite AFP, citată de Agerpres. ''De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat pentru ţara noastră o provocare ce să depindă atât de mult de solidaritatea noastră comună. Cred cu fermitate că vom reuşi în această sarcină dacă toţi cetăţenii o vor considera cu adevărat sarcina lor", a subliniat Merkel.

Apelul cancelarului german vine în condițiile în care, în special tinerii, tratează cu lejeritate consemnele date de autorităţi pentru limitarea contactelor sociale în scopul prevenirii extinderii epidemiei.

''Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de a călători şi de circulaţie a fost un drept câştigat cu greu, asemenea restricţii nu pot fi justificate decât de o necesitate absolută. Într-o democraţie, ele nu ar trebui să fie vreodată decise cu uşurinţă şi numai dacă sunt temporare. Dar (restricţiile - n.red.) sunt în acest moment indispensabile pentru a salva vieţi '', a explicat Angela Merkel, originară din fosta Germanie comunistă, mai scrie Agerpres.

Cancelarul a lansat ''un apel'' la respectarea regulilor de distanţare socială în Germania, unde însă măsuri ferme de izolare a cetăţenilor nu au fost deocamdată decise de autorităţi.

"Fără strângeri de mână, spălatul riguros al mâinilor şi păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru şi jumătate de persoana următoare şi, dacă este posibil, practic niciun contact cu persoanele foarte în vârstă, întrucât ele sunt expuse în mod deosebit. "Nu degeaba experţii spun că bunicii şi nepoţii nu trebuie să se întâlnească în această perioadă", a amintit Angela Merkel, sugerând ca, pentru a-i proteja pe vârstnici, contactul cu aceştia să fie menţinut prin "apeluri telefonice, e-mailuri şi eventual scriind din nou scrisori'', a insistat ea, potrivit sursei citate. Merkel a criticat și cumpărăturile masive observate în supermarketuri și le-a cerut oamenilor să dea dovadă de moderație: "Acumularea (de produse) ca şi când în curând nu s-ar mai găsi nimic este inutilă şi denotă lipsa de solidaritate".

Până ieri, în Germania erau confirmate 11.973 de cazuri de COVID-19 şi 28 de decese, fiind a treia ţară europeană, după Italia şi Spania, în ordinea numărului de infectări cu coronavirus.

Joomla SEF URLs by Artio