Autoritățile elene au suspendat, marți, emiterea de formulare de călătorie pentru cei care merg în vacanță cu mașina sau cu autocarul. Practic, cei care nu au primit până acum formularul nu mai pot trece frontiera terestru, prin vama Kulata-Promachonas, înainte de intarrea în vigoare a noilor condiții impuse de greci (VEZI DETALII).

 

Cine a obținut formular până acum poate pleca în concediu în Grecia, cine nu, mai poate intra pe teritoriul elen doar de marți. Totodată, de miercuri dimineață, ora 6.00, este obligatorie prezentarea unui test negativ COVID la singurul punct de frontieră terestru deschis pentru intrarea turiștilor în țară, Kulata-Promachonas. Inițial, autoritățile elene anunțaseră că această regulă va fi valabilă din 14 iulie.

Chiar și așa, la frontieră vor fi în continuare testați turiști aleși aleator.

La scurt timp după acest anunț, portalul travel.gov.gr, care ar fi trebuit să fie încă disponibil pentru completarea on-line a formularului pentru cei care ar urma să ajungă în Grecia pe cale aeriană sau maritimă, nu mai funcționa.

Anunțul publicat de autoritățile elene (sursa: Facebook/ Forum Grecia):

anunt grecia

Update - "Potrivit informațiilor comunicate în mod public astăzi, 11 iulie, de către autoritățile elene, prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 06.00, (și nu 14 iulie, așa cum comunicaseră inițial), toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligati să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

MAE reamintește că prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

Totodată, conform informațiilor comunicate public de autoritățile elene pe site-ul menționat anterior, platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va fi disponibilă până marți, 14 iulie, ora 00.01 pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetățenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să își reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie.

Formularele electronice sunt în continuare disponibile pentru intrare pe cale aeriană sau maritimă.

MAE reamintește că celelalte puncte de trecere a frontierei pe cale rutieră cu Republica Elenă rămân în continuare închise pentru călătorii neesențiale.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie", a transmis MAE sâmbătă după-amiază.

Update - Portalul travel.gov.ro este dn nou funcțional.

Joomla SEF URLs by Artio