daphne caruana galiziaDaphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei, relatează AFP și Reuters citate de Agerpres.

Galizia deținea un blog care reușea, nu de puține ori, să depășească audiența adunată a tuturor ziarelor malteze. Jurnalista trata de ani de zile cazurile de corupție din țara sa, fiind supranumită în Malta și „One-Woman Wikileaks".

Ultimele articole publicate de Daphne Caruana Galizia au vizat premierul Maltei, Joseph Muscat, despre care jurnalista a aflat că era conectat, împreună cu doi apropiați ai acestuia, la o rețea de companii offshore implicate în vânzarea de pașapoarte malteze cu implicații până la plăți primite de la oficiali guvernamentali din Azerbaidjan.

În cursul unei conferințe de presă, premierul Joseph Muscat, al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Caruana Galizia, a denunțat un act „barbar" și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției.

„Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democrația și libertatea noastră de expresie. Nu voi avea liniște până când nu se va face dreptate", a declarat el.

Citește și: Malta car bomb kills Panama Papers journalist

Joomla SEF URLs by Artio