Mai multe țări arabe au rupt relațiile cu Qatar, acuzat de finanțarea terorismului. Prețului petrolului a explodat. MAE a emis o alertă de călătorie

Category: Știri internaționale Created: Tuesday, 06 June 2017 06:38

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Yemen şi Libia au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, cele șase state acuzând autorităţile de la Doha de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida, relatează presa internațională.

Retragerea diplomatică a fost declanşată de Bahrain şi a fost urmată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Yemen şi Libia. Decizia a fost luată "pentru a proteja securitatea naţională în faţa pericolelor reprezentate de terorism şi extremism".
Arabia Saudită şi-a închis graniţele şi a blocat legăturile pe uscat, aeriene şi pe mare cu peninsula învecinată. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au stabilit un termen de două săptămâni pentru ca vizitatori şi rezidenţii din Qatar să părăsească teritoriul, scrie Mediafax.
Emiratele Arabe Unite au anunţat că diplomaţii qatarezi au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara.
Companiile aeriene din Emirate vor suspenda toate zborurile către şi dinspre capitala Qatarului, Doha, începând de marţi.
Totodată, cele şase ţări arabe au închis spaţiul aerian pentru compania Qatar Airways.
Măsura a condus la majorarea preţului petrolului, unele cotaţii ale ţiţeiului crescând cu 1,6% pe piaţa de la New York, conform Bloomberg.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să călătorească și să tranziteze frontierele Statului Qatar că, momentan, frontierele terestre, aeriene sau navale cu Regatul Arabiei Saudite sunt închise, urmând ca măsuri similare să fie luate de marţi, 6 iunie 2017 și de Emiratele Arabe Unite și Regatul Bahrain (sau alte state care vor decide întreruperea relațiilor diplomatice cu Statul Qatar), iar legăturile aeriene către și dinspre Republica Arabă Egipt și Yemen sunt întrerupte. Privind zborurile companiei Qatar Airways, cele şase ţări arabe - Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Arabă Egipt, Yemen și Libia - şi-au închis sau îşi vor închide de marţi, 6 iunie 2017, spaţiul aerian pentru cursele acestei companii pe rutele spre şi dinspre Doha", a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe. Potrivit MAE, cursele aeriene ale companiei qatareze sunt însă operaţionale spre şi dinspre Europa, inclusiv către România, momentan nefiind afectate zborurile pe ruta Doha - Otopeni, Bucureşti şi retur. "Recomandăm celor interesați să se informeze cu privire la condițiile specifice punctului de frontieră de pe traseu și să ȋși rezerve timp suplimentar de așteptare sau să ȋși anuleze călătoria spre aceste țări. Cetățenii români afectați de situație pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Doha: +97470445254 și +97444934848, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Doha: +97455876606. Ambasada României în Qatar și Ministerul Afacerilor Externe vor continua să urmărească cu atenție situația și vor informa prompt cetățenii români cu privire la ultimele evoluții", au mai transmis autoritățile române.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.