Înregistrarea unei convorbiri telefonice - publicate de agenţia de presă italiană ANSA - aduce noi lămuriri în cazul naufragiului navei de croazieră Costa Concordia.naufragiu_italia Este vorba de o convorbire purtată de un ofiţer al căpităniei cu comandantul vasului, Francesco Schettino - cel arestat de procuratură sub acuzaţia de a fi părăsit vaporul înainte de evacuarea tuturor pasagerilor.
Costa Concordia a naufragiat vineri seara, cu 4.200 de oameni la bord, lângă insula Giglio, aflată în vecinătatea coastei vestice a Italiei.

Ofiţerul îi ordonă lui Schettino: 
"Acum mergeți la proră, urcați pe scara de salvare și coordonați evacuarea. Trebuie să ne spuneți câți oameni mai sunt pe navă - copii, femei - numărul exact al fiecărei categorii".


Tot ofiţerul întreabă: "Ce faceți? Abandoonați operațiunea de salvare?".

Comandantul răspunde: "Nu, nu, eu sunt aici, coordonez salvarea".

Din nou ofițerul: "Comandante, acesta este un ordin. Eu sunt cel care comandă acum. Dvs ați declarat abandonarea navei, așa că trebuie să mergeți la proră, să urcați la bord și să coordonați totul".

"Acum ce faceți? Vreți să mergeți acasă?"

Ofiţerul continuă, spunându-i lui Schettino că deja sunt anunţaţi morţi în naufragiu. 
Schettino întreabă: "Câţi?"

Ofiţerul se răsteşte:
"Dvs trebuie să îmi spuneți, ce faceți? Vreți cumva să vă întoarceți acasă?. Acum urcați înapoi pe navă și ne spuneți ce se poate face, câți oameni sunt, cum putem să îi ajutăm".
Din câte se pare Schettino se refugiase pe ţărm înainte de miezul nopţii şi, în ciuda somaţiilor primite de la superiori, nu s-a mai întors pe epava vasului.

Potrivit celor mai noi date, vasul Costa Concordia a lovit o stâncă, în timp ce se deplasa, în viteză de croazieră, foarte aproape de insula Giglio.
Joomla SEF URLs by Artio