Avocata liberală Zuzana Caputova, în vârstă de 45 de ani, va deveni prima prima femeie şef de stat în Slovacia, potrivit rezultatelor parţiale aproape complete din turul al doilea al alegerilor.

Rezultatele au fost anunțate sâmbătă seară de Oficiul de statistici, informează AFP, citat de News.ro. Cunoscută ca o activistă anticorupție, Zuzana Caputova a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% de birouri electorale. Rivalul ei, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de actuala putere, a fost creditat de 41,61% din voturi.

"Să căutăm ceea ce ne uneşte, să punem cooperarea mai presus de interesele personale. Pentru mine, această alegere a dovedit că putem câştiga fără a ne ataca adversarii şi cred că această tendinţă se va confirma la alegerile pentru Parlamentul european şi la legislativele slovace de anul viitor", a spus Caputova.

Rezultatul său, a spus mai spus viitorul președinte al Slovaciei, arată "că este posibil să nu cedezi populismului" şi "să câştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi la atacuri personale".

Victoria detaşată a Zuzanei Caputova poate fi explicată, potrivit experţilor, de un val de nemulţumire populară faţă de putere după asasinatul jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale anul trecut.  Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicieni slovaci şi mafia italiană.

Jurista aleasă acum președinte a participat atunci, alături de mii de slovaci, la manifestări de amploare inedită care au dus la demisia prim-ministrului Robert Fico, mai scrie News.ro.

Până în prezent cinci persoane au fost reţinute în cazul asasinatului, între care cel care ar fi comandat acţiunea - un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.  Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigaţia "inclusiv asupra tuturor conexiunilor politice posibile".

Foto: bbc.co.uk

Joomla SEF URLs by Artio