Ursula von der Leyen a devenit oficial prima femeie care va ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene, după ce a obținut 383 de voturi ”pentru”, cu nouă peste numărul minim de care avea nevoie, 327 împotrivă și 22 de abțineri.

 

Grupul social-democraților (154 de aleși), a doua cea mai mare familie politică din Parlament, a anunțat chiar înainte ca votul să înceapă că o susține pe germanca Ursula von der Leyen. Și Partidul Popular European (PPE), formaţiunea de dreapta din care ea face parte şi care constituie principala forţă din PE, cu 182 de aleşi, a promis că o va vota.

În timpul audierii de marți, von der Leyen a vorbit despre introducerea unui salariu minim pe economie la nivel european, implementarea unui sistem de combatere a sărăciei, de susținere a familiilor, acces la educație și de introducerea unui sistem de protejare a șomerilor, mai ales a celor tineri, scrie HotNews. Ea a mai spus că, dacă nu vor fi propuse suficiente femei pentru posturile de comisar, va cere noi nume. Un alt subiect abordat vizează un plan de combatere a violenței împotriva femeilor.

Von der Leyen  a mai anunță că va propune modernizarea sistemului de acordare a azilului, de protejare a granițelor și un nou mod de împărțire echitabilă a responsabilităților, făcând apel la solidaritatea statelor membre.

În vârstă de 60 de ani și conservatoare, Ursula von der Leyen a condus ministerul german al apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcția de ministru al muncii. Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum.

Ursula von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii.

Citiți mai multe pe hotnews.ro.

Foto: politico.eu

Joomla SEF URLs by Artio