Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, zilele trecute, să se acţioneze urgent pentru a se evita o catastrofă climatică, relatează AFP.

 

Oficialul ONU a atras atenția asupra faptului că schimbările climatice sunt mai rapide decât s-a preconizat. “Suntem aici pentru că planeta se confruntă cu o gravă urgenţă climatică. Schimbările climatice au loc acum şi progresează mai rapid decât prevedeau oamenii de ştiinţă. Ne depăşesc eforturile de luptă împotriva acestora. Cu fiecare săptămână care trece apar noi distrugeri legate de climă”, a afirmat secretarul general al ONU, vorbind despre “inundaţii, secetă, caniculă, incendii şi megafurtuni”.

Guterres  a convocat un summit la New York pentru data de 23 septembrie, deoarece unele ţări nu respectă prevederi ale acordului de la Paris, din 2015, care vizează limitarea încălzirii globale la cel mult două grade Celsius până la finalul secolului. Acesta spune că situația se va înrăutăți dacă nu vom acționa rapid.

Grupul de experţi ONU pentru climă a prezentat în 2018 un raport conform căruia limitarea încălzirii globale mai degrabă la 1,5 °C decât la +2 °C ar permite reducerea puternică a impactului negativ.

Limitarea creşterii temperaturii globale la +1,5 °C ar implica reducerea cu aproape 50 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de 2010.

Unele ţări poluante, cum este Arabia Saudită, principalul exportator de petrol, pun însă sub semnul întrebării concluziile raportului.

Sursa: news.ro

Foto: time.com

Joomla SEF URLs by Artio