Sâmbătă, 24 Iunie 2017
 

Știri internaționale

parlamentul europeanComisiile parlamentare pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, inclusiv România, ca urmare a recentelor dezvăluiri făcute de Senatul SUA.

razboi ucrainaGuvernul ucrainean este pregătit să decreteze legea marţială în Ucraina în cazul escaladării conflictului din estul ţării, a declarat miercuri preşedintele Petro Poroşenko, în timpul unei reununi cu liderii administraţiilor regionale, relatează UNIAN, în pagina electronică.

frauda internationala hsbcRomânia se regăseşte într-un scandal financiar internaţional de proporţii izbucnit în Elveţia, unde banca britanică HSBC este acuzată de fraudă fiscală şi spălare de bani. HSBC este suspectată că a permis clienţilor să evite autorităţile fiscale şi să fenteze statele în care erau plătitori de taxe cu sute de milioane de euro.

putin-armataPreședintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi un decret privind convocarea rezerviștilor la centrele de antrenament pe anul 2015, decizie ce intervine pe fondul degradării situației din estul Ucrainei și al deciziei NATO de a-și consolida capacitățile pe flancul său estic, relatează TASS.

militari natoSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, înaintea reuniunii miniştrilor apărării din statele membre, că Spearhead Force, noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei, va fi formată din circa 5.000 de militari, cu o capacitate de reacţie de cel mult două zile, decizia fiind luată ca urmare a agresiunilor sporite ale Rusiei asupra Ucrainei.

mobilizare razboi ucrainaLa 20 ianuarie, în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară. Publicaţia Zorile Bucovinei scrie, citând Comisariatul Militar Regională, că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare.

szriya grecia alegeriFormaţiunea de extremă-stânga Syriza se clasează pe primul loc în urma alegerilor din Grecia, fiind urmată de partidul conservator Noua Democraţie, potrivit rezultatelor oficiale. Stânga radicală Syriza, învingătoare în alegerile din Grecia, şi partidul naţionalist Grecii Independenţi au căzut de acord luni să guverneze împreună, a anunţat Panos Kammenos, preşedintele acestei mici formaţiuni, potrivit AFP.

kalashnikov ak47O parte dintre armele folosite de teroriştii care au înfricoşat Franţa săptămâna trecută, ar fi putut fi fabricate în România. Este vorba despre pistoale-automat Kalashnikov AKS-74.

paris luare ostaticiUPDATE: Bărbatul care a luat trei ostatici într-un oficiul poştal din apropiere de Paris s-a predat. El era înarmat cu un kalaşnikov, două pistoale şi mai multe grenade. Omul suferea de probleme psihice. Atacul nu a fost de natură teroristă, confirmă reprezentanţii poliţiei franceze.

iohannis mars parisPeste 3,7 milioane de persoane au manifestat duminică, în Franţa, împotriva terorismului într-un marş considerat cea mai mare mobilizare din istoria ţării.