Știri internaționale

Știri internaționale

racheta nord coreeaCoreea de Sud şi SUA au ridicat nivelul supravegherii militare la „ameninţare vitală", treapta a doua pe scară de la 1 la 4, în care 1 corespunde stării de război, iar 4, supraveghere normală, pe timp de pace.

Tirul de rachetă este iminent

Asta după ce Phenianul a staţionat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune ce atinge în mod teoretic până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau Insula americană Guam, iar serviciile militare de informaţii sud-coreene afirmă că nord-coreenii sunt pregătiţi să efectueze un tir de rachetă în orice moment. Acesta ar putea fi efectuat în jurul datei de 15 aprilie, marcând aniversarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat în 1994.
O sursă guvernamentală sud-coreeană a afirmat că regimul nord-coreean ar putea să se aventureze să tragă mai multe proiectile, din moment ce, pe lângă rachetele Musudan, regimul nord-coreean a ordonat manevre cu vechicule care transportă rachete de tip Scud - cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, şi de tip Rodong - cu o rază de acţiune de puţin peste 1.000 de kilometri. "Există indicii tot mai mari cu privire la pregătirea lansării mai multor rachete", a declarat sursa.

Lansări fără avertizare?

Americanii sunt de părere că testele ar putea fi efectuate fără emiterea unei avertizări către aviaţia comercială şi navigaţia maritimă.
"Sperăm să emită un avertisment, însă în acest punct nu ne aşteptăm la asta. Presupunem că nu vor anunţa înainte de lansare. Lansarea ar putea fi iminentă, însă Statele Unite nu ştiu acest lucru", a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Retorică sau pericol real?

Vizibil deranjată de reacţia comunităţii internaţionale care a taxat ameninţările proferate drept pură retorică, Coreea de Nord a supralicitat marţi, agitând din nou spectrul unui război "termonuclear" şi sfătuind străinii din Coreea de Sud să părăsească ţara.
Astfel, cel mai important post de frontieră chinez cu Coreea de Nord, Dandong (nord-est), a fost închis miercuri tranzitului turiştilor.
"Agenţiile de voiaj nu sunt autorizate să treacă, deoarece Guvernul nord-coreean cere străinilor să părăsească ţara. Din câte ştiu eu, oamenii de afaceri pot intra şi ieşi din Coreea de Nord în mod liber", a susţine un oficial al punctului de frontieră.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a lansat un apel la calm, marţi, la Roma, apreciind nivelul tensiunilor ca "foarte periculos". "Un mic incident ar putea să declanşeze o situaţie incontrolabilă", a avertizat el.

Știri internaționale

coreea nord kimCoreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi a instalat-o pe un lansator de rachetă mobil, a anunţat, vineri, agenţia sud-coreeană Yonhap, citând un oficial de rang înalt guvernamental de la Seul. Ministerul Apărării din Coreea de Sud, care a confirmat joi instalarea de către Phenian a primei rachete pe coasta de est, nu a făcut comentarii cu privire la această nouă informaţie.
„S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete Musudan cu rază medie de acţiune către coasta de est şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare", a declarat un oficial de rang înalt citat de agenţie.

Ce este o rachetă Musudan

Racheta de tip Musudan a fost prezentată prima dată la o defilare militară în octombrie 2010. Aceasta ar avea o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea lovi ţinte localizate în Coreea de Sud şi Japonia.
Însă, în cazul în care ar fi echipată cu încărcătură uşoară, raza de acţiune ar putea fi mai mare cu 1.000 de kilometri, putând acoperi, de exemplu, distanţa până la insula Guam, din Oceanul Pacific, acolo unde se află care se află baze militare americane importante.
Totuşi, manevrele Nordului ar putea reprezenta pregătiri pentru un tir de rachetă pe data de 15 aprilie, care marchează zilua de naştere a fondatorului regimului stalinist nord-coreean Kim Il-sung (15 aprilie 1912 – 8 iulie 1994).
Sursa: Mediafax

Știri internaționale

justitieDeputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională. Beneficiarii unei asemenea modificări sunt inculpaţii din dosarele de corupţie care conţin interceptări pe mandat de siguranţă naţională, titrează gandul.info.

Read more: Propunere controversată a unui deputat PSD: Corupţii interceptaţi pe mandat de siguranţă naţională...
Știri internaționale

racheta nord coreeaRetorica Nordului se intensifică! Armata nord-coreeană a anunţat, joi, că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, Statul Major General al armatei informează oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi "zdrobite prin mijloace de atac nuclear". "Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată", se mai arată în comunicat.

Care e capacitatea reală de luptă a Nordului?

Phenianul a efectuat cu succes un test nuclear în urmă cu câteva săptămâni. Asta nu înseamnă neapărat că Nordul dispune şi de tehnologia necesară unui atac atomic. Pe de altă parte, cel puţin aparent, SUA şi aliaţii săi nu dispun de informaţii complete privind capacitatea reală de atac a Nordului.
De exemplu, pe 12 decembrie 2012, Coreea de Nord a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune, considerată o rachetă balistică. Unii experţi consideră că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale. De altfel, majoritatea strategilor sunt de părere că Nordul nu are capacitatea de a instala focoase nucleare pe rachete balistice capabile să atingă bazele americane în Pacific şi, cu atât mai puţin, teritoriul continental american. Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de către Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.

Retorică sau pregătire de război?

Cert este că retorica belicoasă a Nordului cunoaşte noi culmi: „Momentul exploziei se apropie repede", se adaugă în comunicatul amintit, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de "astăzi" (joi) sau "mâine" (vineri). "Ţinând cont de această situaţie, Statul Major General al armatei nord-coreene, însărcinat cu toate operaţiunile, va adopta contramăsuri militare practice puternice", se arată în continuare în document.
Statul Major apreciază că responsabilitatea actualei crize revine în întregime Statelor Unite, evocând participarea unor bombardiere americane B-52 şi B-2, capabile să transporte bombe nucleare, la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în prezent.
"Întreaga peninsulă coreeană nu a mai fost expusă, niciodată ca acum, unui asemenea pericol de război nuclear", se avertizează în comunicat.
Cum războiul dintre cele două Corei nu a fost încheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistiţiu, acestea sunt, tehnic, încă în stare de război.
Atât Coreea de Sud, cât şi Japonia sunt aliaţi ai SUA, iar manevrele militare comune pe care americanii le fac, periodic, împreună cu Sudul, stârnesc, de fiecare dată, ameninţări dure din partea regimului dictatorial al Nordului.

Răspunsul americanilor

Casa Albă a cerut deja Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările şi să se conformeze obligaţiilor internaţionale. „Am văzut o nouă declaraţie a Coreei de Nord, care agită încă o dată o ameninţare neconstructivă", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional American de Securitate.
"Aceasta este o nouă declaraţie provocatoare care izolează încă un pic Coreea de Nord de restul comunităţii internaţionale şi subliniază nevoia sa de dezvoltare economică", a adăugat ea.
"Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările provocatoare şi să se conformeze mai degrabă obligaţiilor sale internaţionale", a continuat Hayden.

Sursa: Mediafax

Joomla SEF URLs by Artio