Știri internaționale

Știri internaționale

telefon vechiMiercuri, s-au împlinit 40 de ani de la primul apel efectuat de pe un telefon mobil. Se întâmpla la New York, pe data de 3 aprilie 1973. Primul „celular" avea o greutate de 1 kilogram, înălţimea de 25 de centimetri, şi o baterie care asigura 35 de minute de convorbire, dar necesita 10 ore de încărcare.

Apel la compania concurentă!

Primul apel a fost efectuat de Martin Cooper, inginer la Motorola. Acesta a sunat la sediul companiei concurente, AT&T.

"Am sunat să văd dacă mă auziţi bine la celălalt capăt al liniei", i-ar fi spus Cooper intelocutorului de la AT&T în timpul apelului istoric.

Primul telefon cu adevărat mobil, care să poată fi ţinut în mână, a fost Motorola DynaTAC 8000x, alintat la acea vreme cu porecle precum "cărămida" sau "pantoful". Pe lângă mărimea, greutatea şi funcţionalitatea primitive din perspectiva utilizatorului modern de smartphone, primul telefon mobil avea şi un preţ descurajator pentru cea mai mare parte a populaţiei, de aproape 4.000 de dolari. Anterior, apelurile fără fir necesitau aparate de mărimea unei serviete.
Succesul invenţiei a încurajat investiţii masive în această tehnologie, care a evoluat treptat, transformându-se mai întâi într-o industrie de larg consum şi culminând cu smartphone-ul.

Sursa: Mediafax

Știri internaționale

uss fitzgeraldStatele Unite au poziţionat în apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugător capabil să intercepteze rachete, a anunţat Washingtonul, care vrea astfel să îşi sublinieze susţinerea pentru Seul în faţa ameninţărilor Phenianului.

 

Read more: SUA îşi iau măsuri de precauţie. Coreea de Nord anunţă reactivarea reactorului său nuclear
Știri internaționale

racheta nord coreeaCoreea de Nord a anunţat, sâmbătă, că este în "stare de război" cu Coreea de Sud.


ncepând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului. Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat", se arată într-un comunicat al agenţiei de presă nord-coreeană Korean Central News Agency (KCNA).

Comunicatul de sâmbătă avertizează, de asemenea, că orice provocare militară în apropierea frontierelor terestre sau maritime între Nord şi Sud va fi urmată de "un coflict la scară largă şi un război nuclear".

Ce spun americanii

Strategii SUA, principalul aliat al Coreei de Sud, afirmă că ameninţările Nordului nu sunt neobişnuite. De altfel, tehnic, cele două state se află încă în stare de război, deoarece conflictului dintre anii 1950 şi 1953 s-a încheiat cu armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Totuşi, chiar dacă Nordul a mai anunţat în trecut anularea armistiţiului, decizia deschide, teoretic, calea reluării ostilităţilor. Aşa că americanii au declarat că iau "în serios" ameninţările Coreei de Nord.
"Am văzut informaţiile despre un nou comunicat deloc constructiv al Coreei de Nord. Luăm aceste ameninţări în serios şi rămânem în relaţii strânse cu aliatul sud-coreean", a declarat Caitlin Hayden, purtător de cuvânt al Consiliului naţional de Securitate.

Rusia îndeamnă la calm

Un reprezentant al Ministerului rus de Externe a făcut un apel către cele părţi pentru „reţinere maximă". "Ne aşteptăm ca cele două tabere să dea dovadă de responsabilitate şi de reţinere maximă", a declarat Grigori Logvinov.
Sursa: Mediafax
Sursa foto: telegraph.co.uk

Știri internaționale

vladimir ghikaSfântul Părinte Papa Francisc a semnat decretul prin care preotul român de confesiune catolică Vladimir Ghika (1873-1954) este declarat martir pentru credinţă. El va fi ridicat la cinstea altarelor şi va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice. Monseniorul Vladimir Ghika şi-a dat viaţa ca martir pentru credinţă în închisorile comuniste.

Read more: RECUNOAŞTERE PAPALĂ: Monseniorul Vladimir Ghika, declarat martir pentru credinţă de către Papa...
Știri internaționale

TBC-marea britaniePotrivit cotidianului britanic The Sun, experţii se tem că imigranţi săraci infectaţi cu TBC ar putea aduce, fără să ştie, bacteria contagioasă care se ia din aer, în Marea Britanie, atunci când vor veni aici în căutare de muncă, după ridicarea restricţiilor anul viitor.

Read more: TBC-ul, motiv de dispută socială: Britanicii se tem că românii le-ar putea aduce în ţară...
Știri internaționale

alegere-papaMarţi, 12 martie, la Vatican, începe conclavul care va alege noul lider pentru cei 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume. Peste 200 de cardinali s-au reunit în aceste zile la Vatican, iar omenirea aşteaptă cu interes noul reprezentant al Bisericii Catolice. Unele surse, însă, analizează acest moment istoric din prisma profeţiilor lui Nostradamus, despre care cercetătorii susţin că a prevăzut contextul unei noi ere.

Read more: Profeţii, presupuneri, controverse: Nostradamus despre alegerea noului Papă
Joomla SEF URLs by Artio