Știri internaționale

Știri internaționale

super-moonLuna plină va străluci pe 5 mai şi va fi luna plină cu cea mai mare dimensiune din acest an.
Această "Super Lună" se va afla la o distanţă de 356.955 de kilometri de planeta noastră şi va fi de 16 ori mai strălucitoare decât media. Ultima "Super Lună" a putut fi privită pe cer în luna mai anul trecut. "Planetele se deplasează pe o anumită linie pe bolta cerească: este vorba de un cerc elipsoidal pe care se aliniază mereu. Luna se deplasează, de asemenea, pe această traiectorie.
Când Luna se află la perigeu, adica în poziţia cea mai apropiată de Pământ este situată şi la cel mai îndepărtat punct de orbita proprie - apogeu, precizează astronomul Branko Simonovic, din Belgrad. Oamenii de ştiinţă susţin că nu există niciun motiv de panică, dar menţionează că trebuie să ne aşeptăm la creşterea fluxului şi refluxului, dat fiind că Luna va avea o fortă de atracţie mai mare cu 42 la sută, în raport cu cea pe care o are de obicei cănd se află la distanţa maximă. (Rador)
Știri internaționale

VIKTOR_ORBANComisia Europeană încearcă să ajungă la un compromis cu Ungaria în privinţa a două chestiuni care au tensionat foarte mult raporturile bilaterale, informează Deutsche Welle.
În vreme ce în urma discuţiilor privind independenţa Băncii Centrale a Ungariei se pare că s-au găsit soluţii, măsurile luate de guvernul maghiar în justiţie nemulţumesc profund Comisia.
Știri internaționale

cernobalLa data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Toți locuitori permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație în aria respectivă devenise periculos.

Orașul Cernobîl și împrejurimile sale sunt acum casă pentru oamenii de știință, oferă slujbe de întreținere pentru Centrala Atomoelectrică Cernobîl, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni și fizicieni nucleari. Deși Pripiat, orașul părăsit învecinat a rămas neîntreținut, Cernobîl a fost renovat și are acum o populație de aproximativ 4.000 locuitori, inclusiv vizitatori și turiști.

Boston.com a publicat anul trecut, la 25 de ani de la tragedie o serie de fotografii cu Cenobîl care pot fi văzute AICI.

Știri internaționale

moldova_nicolae_timoftiNoul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat luni că vorbeşte limba română dar, din punct de vedere legal, limba oficială este cea "moldovenească", adăugând că politicienii sunt cei care creează artificial conflicte etnice, relatează PRO TV Chişinău, titrează gandul.info
Joomla SEF URLs by Artio