Știri internaționale

Știri internaționale

militariSecretarul american al Apărării, Leon Panetta, apreciază că există o "probabilitate mare" ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în primăvară împotriva instalaţiilor nucleare din Iran, a scris, ieri, un editorialist al Washington Post.
Read more: Israelul ar putea declara război Iranului. Orientul Mijlociu va lua foc la primăvară
Știri internaționale

Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal din lume (25%), datorită costului de producţie relativ mic. Este folosit în industria agroalimentară, în cosmetică şi la agrocarburanţi. Din nefericire, are şi un impact semnificativ asupra planetei.

Cererea creşte de la un an la altul, producţia urmând să se dubleze până în 2020. Principala consecinţă este accelerarea despăduririlor în zonele intertropicale, îndeosebi în Indonezia. 

Producătorii taie masiv pădurile pentru a mări terenurile destinate producţiei. Principalele ţări producătoare (Malayezia, Indonezia - Borneo şi Sumatra) au pierdut astfel 90% din păduri în numai două secole, punând în pericol habitatul natural al urangutanilor şi multe alte specii (tigri, rinoceri, elefanţi).

Este vorba despre unul din cele mai mari dezastre ecologice din lume.


Dacă nu se face nimic, 98% din pădurile umede indoneziene vor dispărea până în 2020. Pe insulele Sumatra şi Borneo, pădurea dispare într-un ritm alarmant, de 1,5 milioane de hectare pe an!

Consumatorii trebuie să înveţe să citească etichetele de pe produsele alimentare şi să renunţe să le cumpere pe acelea care conţin ulei de palmier, pentru a schimba lucrurile în bine. Se poate renunţa, de exemplu, şi folosirea săpunului cu ulei de palmier.

Știri internaționale

Un vapor s-a scufundat în această noapte în Marea Neagră, din cauza unei furtuni puternice. Capotajul s-a produs în apropierea coastelor din zona de nord-vest a Turciei, la doar o milă marină de portul Zonguldak. Trei marinari au fost salvaţi de garda de coastă, iar alţi opt sunt daţi dispăruţi.

 naviga sub pavilion cambogian şi venea din Rusia având ca viitoare escală un port turc din Marea Egee.

Turcia se confruntă de câteva zile cu temperaturi foarte scăzute şi căderi abundente de zăpadă, în cursul zilei de marţi strâmtoarea Bosfor fiind închisă din cauza vizibilităţii reduse.


Știri internaționale

gerValul de frig care afectează Europa de Est a făcut 18 morţi în Ucraina.
Majoritatea decedaţilor sunt victime fără adăpost, fiind găsite moarte pe străzi. Şase dintre ele provin din regiunea estică Lugansk.

Temperaturile au scăzut până la minus 30°C în unele regiuni din Ucraina, obligând autorităţile să amenajeze 1.500 de adăposturi în întreaga ţară.
Știri internaționale

ueUna dintre întrebările cu răspuns deschis, în contextul summitului european de la Bruxelles, sună cam aşa: cine conduce, de fapt, Europa? Integral pe DEUTSCHE WELLE