Parlamentul European a aprobat ETIAS, noul sistemul pentru verificarea cetățenilor care intră în spațiul Schengen

Written by Ioana POPA Category: Știri internaționale Created: Monday, 09 July 2018 09:55

etiasUniunea Europeană lucrează la îmbunătățirea controlului asupra frontierelor și pregătește introducerea unui nou sistem de verificare a cetățenilor, înainte de intrarea în spațiul Schengen al Uniunii Europene.

 

Planul aprobat de Parlamentul European prevede ca cetățenii din 60 de state din afara Uniunii Europene să fie verificați înainte de a ajunge la granița Schengen prin Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS).

Sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) ar urma să fie implementat din 2021. Principalul său obiectiv este să depisteze persoanele care prezintă risc, inclusiv teroriștii, înainte de a ajunge în statele membre.

Propunerea trebuie să fie aprobată de toate statele comunitare.

"ETIAS va permite verificările în avans și, dacă este necesar, refuzarea autorizațiilor de călătorie pentru resortisanții țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză care călătoresc către spațiul Schengen. Sistemul va contribui la îmbunătățirea securității interne și la prevenirea imigrației ilegale, va proteja sănătatea publică și va reduce întârzierile la frontieră prin identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc în unul dintre aceste domenii, înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe", a informat Consiliul European.

Sursa citată menționează că sistemul se va aplica resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză. Aceștia vor fi nevoiți să obțină o autorizație de călătorie înainte de plecare, prin intermediul unui formular de cerere online. Pentru fiecare cerere, solicitantul va fi obligat să plătească o taxă aferentă autorizației de călătorie în valoare de 7 EUR. Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, adică în majoritatea cazurilor, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid.

În cazul în care va exista un rezultat pozitiv sau un element care va necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autoritățile competente. În acest caz, unitatea centrală a ETIAS va verifica mai întâi dacă datele înregistrate în dosarul de cerere corespund datelor care au generat un rezultat pozitiv. În caz afirmativ sau dacă persistă îndoieli, cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil.

"Eliberarea sau refuzul unei cereri care a generat un rezultat pozitiv va avea loc în cel mult 96 de ore de la prezentarea cererii sau, în cazul în care au fost solicitate informații suplimentare, în cel mult 96 de ore de la primirea acestor informații", iar "înainte de îmbarcare, va trebui ca operatorii de transport aerian și operatorii de transport maritim să verifice dacă resortisanții țărilor terțe supuși obligației de a deține o autorizație de călătorie au sau nu o autorizație de călătorie valabilă. La trei ani de la data la care ETIAS devine operațional, această obligație va începe să se aplice, de asemenea, transportatorilor internaționali care transportă pe cale terestră grupuri cu autocarul", se mai arată în informarea transmisă de CE, la confirmarea acordului.

De menționat este că autorizația de călătorie nu va conferi în mod automat dreptul de intrare sau de ședere. Polițistul de frontieră va fi cel care va lua decizia finală cu privire la acest lucru.

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Completarea cererii ETIAS, care se va face on-line, va dura în jur de 20 de minute și va fi gratuită pentru persoanele sub 18 ani sau cu vârste peste 70 de ani.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.