Parlamentul European este ”profund îngrijorat” de modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penale din România, care ar putea slăbi statul de drept, şi solicită autorităţilor româneşti să transpună ”pe deplin” toate recomandările primite de la Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia sau GRECO, informează g4media.ro

 

În plus, parlamentarii europeni ”condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată” a forţelor de ordine la protestul din 10 august, se arată în draftul Rezoluţiei privind statul de drept în România. Documentul va fi discutat în şedinţa de joi a Parlamentului European.

 

Potrivit sursei citate, Parlamentul European ”subliniază că este fundamental să se garanteze că valorile europene comune enumerate la art. 2 TUE sunt respectate pe deplin şi că drepturile fundamentale, astfel cum sunt prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, sunt garantate”.

De asemenea, Parlamentul European se declară ”profund îngrijorat de legislaţia reformată referitoare la legislaţia judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul său de a submina în mod structural independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate eficient corupţia în România, precum şi de a slăbi statul de drept”.

În plus, parlamentarii ”condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”.

Integral: g4media.ro

Joomla SEF URLs by Artio