paris masiniFără maşini pe benzină sau motorină, în Paris, până în 2030 şi o reţea inteligentă de biciclete. Este planul ambiţios pe care îl au oficialii din capitala Franţei pentru a reduce poluarea din oraş. Decizia vine după ce, în Paris, nivelul smogului a bătut în ultimii ani record după record.

În Paris, în ultimii ani, au fost numeroase zile în care nivelul de particule poluante din aer a depăşit şi de două ori nivelul maxim permis, transmite Digi 24, care mai notează că transportul a fost sursa principală de gaze cu efect de seră, dar şi că, pentru ca Oraşul luminilor să nu se sufoce din cauza smogului, oficialii au impus restricţii de circulaţie - s-a circulat alternativ sau deloc în centru.

Acum, autorităţile pariziene sunt gata să ducă aceste interdicţii la un alt nivel. Primarul din capitala Franței, Anne Hidalgo, visează ca până în 2030 să interzică mașinile pe combustibil, iar deplasarea oamenilor sa se facă exclusiv prin intermediul mijloacelor de transport în comun, al mașinilor electrice și al bicicletelor, mai notează Digi 24.

600.000 de maşini traversează zilnic Parisul, cele mai multe fiind autoturisme cu motoare pe benzină sau motorină. Aşa că marea provocare a autorităţilor este să îi convingă pe şoferi să renunţe la transportul cu un autovehicul poluant. Un prim pas - oraşul trebuie să devină mai prietenos cu bicicliştii. În Paris, există deja 20.000 de biciclete care pot fi închiriate, iar primăria speră să mărească numărul lor.

Parisul nu este un caz particular. În Milano, nivelul poluării a depăşit de 5 ori limita maximă admisă, norul gros de smog fiind vizibil şi din spaţiu. Milano a devenit primul oraş din Italia în care traficul în centrul oraşului a fost complet restricţionat.

Joomla SEF URLs by Artio