Protestul de vineri, pentru construirea de autostrăzi, inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, a atras atenția inclusiv presei internaționale. În cadrul campaniei „România vrea autostrăzi”, antreprenorul a construit, simbolic, primul metru de autostradă din Moldova. Fără să realizeze, probabil, a stabilit și un record, investind în... cea mai mică autostradă din lume. Pe cât este de mică, însă, pe atât este de importantă pentru că, scrie presa internațională, "face de ruşine o naţiune”.

Așa titrează BBC, referitor la primul metru de autostradă din Moldova. „Săturat de reţeaua deficitară de drumuri în regiunea sa originară, Moldova, Ştefan Mandachi, un bărbat de 33 de ani care deţine un lanţ de restaurante fast-food, a construit o mică autostradă din banii săi personali, cheltuind în total 3.800 de lire (4.400 de euro, 5.000 de dolari)”, scrie site-ul BBC. Sursa citată arată că această campanie a fost demarată acum câteva săptămâni, protestul de vineri reprezentând punctul culminant.

Presa britanică mai notează că România are cea mai mică rețea de autostrăzi din Europa, una care măsoară nu mai mult de 806 kilometri, pe o suprafață apropiată de cea a Regatului Unit.

Potrivit Digi 24, Bloomberg și Euronews au relatat, de asemenea, despre campania "România vrea autostrăzi".

„Furia privind cele mai slabe autostrăzi duce la un nou tip de protest. Ştefan Mandachi, un proprietar de restaurante din oraşul Suceava, a cerut oamenilor să se oprească din muncă timp de 15 minute la ora 15:00 pe 15 martie ca un semn către Guvern că frustrarea este răspândită”, notează publicația economică, în timp ce Euronews a pus accent pe bilanțul tragic al accidentelor rutiere petrecute pe șoselele din țara noastră: "Doar în 2017, peste 1.900 de persoane au fost ucise pe străzile rurale. Experţii susţin că acest lucru este cauzat de lipsa infrastructurii moderne”.

Joomla SEF URLs by Artio