Vineri, 15 Decembrie 2017
 

Referendum în Catalonia. Liderii pro-independență cer intrarea în grevă generală și mobilizări masive

Written by Anca Visan  | Created on Monday, 02 October 2017 14:31  |  Category: Știri internaționale

catalonia protesteA doua zi după referendumul interzis care a avut loc în Catalonia și a fost marcat de ciocniri cu poliția, ruptura pare să se adâncească și mai mult între Madrid și liderii separatiști ai acestei puternice regiuni a Spaniei, care evocă o posibilă declarație de independență, relatează luni AFP, citat de Agerpres.

44 de organizații - printre care principalele sindicate și două asociații pro-independență - au făcut apel la o zi de grevă generală și la mobilizări pentru marți, în Catalonia, transmite Digi 24, care mai notează că duminică, după referendumul considerat ilegal de justiție și pe care Madridul a încercat să-l împiedice, liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că locuitorii regiunii și-au câștigat "dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei republici", separată de monarhia spaniolă.

Potrivit executivului catalan, tabăra favorabilă "unui stat independent sub formă de republică" a întrunit 90%, adică 2,26 milioane din voturi la o rată de participare de 42,3%. Anunțul a fost primit cu urale și petarde în centrul Barcelonei, unde s-au reunit câteva mii de separatiști.