TBC-marea britaniePotrivit cotidianului britanic The Sun, experţii se tem că imigranţi săraci infectaţi cu TBC ar putea aduce, fără să ştie, bacteria contagioasă care se ia din aer, în Marea Britanie, atunci când vor veni aici în căutare de muncă, după ridicarea restricţiilor anul viitor.

„Este de aşteptat să se întâmple un dezastru", a avertizat expertul în TBC Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind Tuberculoza multi-drog rezistentă (TBC-MDR) în România. Când persoana contagioasă se va afla în metroul (londonez) va fi prea târziu. Estimarea este că un bolnav va infecta între 10-15 oameni pe an, a adăugat el, titrează Agerpres.

Ca să nu se repete istoria

Cunoscută cândva sub numele de „Marea Ciumă Albă", tuberculoza a devastat Marea Britanie în perioada victoriană, dar a fost eradicată aproape total în anii 1970. Acum este vindecabilă cu antibiotice ieftine, dar ucide jumătate din persoanele contaminate dacă este netratată.
Dacă pacienţii nu duc până la capăt tratamentul de şase luni, bacteria care a supravieţuit poate evolua într-o tulpină mai puternică, rezistentă la medicamente, relatează sursa citată.

Teama de ţările sărace şi bolnave

În mod îngrijorător, cazurile de TBC-MDR (multi-drug-resitant) şi Tuberculoză extensiv-rezistentă (TBC-XDR) sunt în creştere. Mai rezistente şi mai costisitor de tratat, aceste tulpini sunt deja răspândite în ţările mai sărace.

În România, există între 30.000-35.000 de pacienţi cu TBC şi aproximativ 1.000 de cazuri noi diagnosticate cu MDR în fiecare an. Multe dintre persoanele infectate circulă liber şi multe sunt nediagnosticate.

Prin comparaţie, Marea Britanie a avut doar 58 de cazuri rezistente la medicamente în 2009, ajungând la 81 în 2011, în timp ce 24 de cazuri de XDR au fost constatate în ultimii doi ani. Între 2001 şi 2010, tuberculoza a ucis peste 4.800 de persoane în Marea Britanie.
„Health Protection Agency" se teme că până în 2015 ar putea să existe mai multe cazuri în fiecare an decât în SUA, mai relatează Agerpres.

Bombă cu ceas

În această săptămână, revista medicală The Lancet a avertizat că o creştere a cazurilor de XDR ar putea duce la apariţia unei super-tulpini netratabile. Publicaţia a adăugat că imigraţia din Europa de Est reprezintă o ameninţare „foarte reală", care poate duce la apariţia în Marea Britanie a tuberculozei rezistente la medicamente.

„TBC-ul este o bombă cu ceas. Dacă nu o anihilezi acum, va scăpa de sub control", a declarat profesorul Alimuddin Zumla, de la „University College" din Londra, unul dintre autorii raportului.

Un englez în spitale româneşti

Reporterul de la The Sun, Brian Flynn, a vizitat cea mai avansată clinică de izolare din România pentru bolnavii de tuberculoză rezistentă la medicamente - o clădire din Bucureşti, unde sistemul de ventilaţie nu a funcţionat timp de opt ani. În spatele uşilor Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", pacienţi incurabili stau alături de pacienţi mai norocoşi.

Medicul Cristina Popa i-a explicat lui Flynn: „Din păcate, nu este ca spitalele din Marea Britanie, dar este cel mai bun pe care îl avem".

Pacienţii cu TBC rezistent sau care sunt contagioşi sunt ţinuţi într-o secţie de izolare în spatele unei uşi blocate cu un cod. Pe ea se află un semn care arată că trebuie purtate măşti şi avertismentul „Compartiment Pacienţi Pozitivi". Acolo, reporterul britanic a întâlnit „o lume a suferinţei şocante", cea a pacienţilor cu rezistenţă la tratment, despre care a afla că renunţaseră la medicamente, ţinuţi în spital pentru a nu-i infecta pe cei din jur.

Supertulpina MDR poate fi învinsă numai cu un cocktail de 16 medicamente, necesitând ani pentru a fi tratată şi costând aproximativ 5.000 de lire pe lună. Efectele secundare sunt atât de puternice (depresie, insuficienţă renală, surditate şi psihoză), încât unii pacienţi se sinucid mai degrabă decât să ia medicaţia.

Se estimează că 27% dintre bolnavii de TBC-MDR îşi abandonează tratamentul. Fiecare poate infecta până la 15 persoane într-un an, mai relatează sursa citată.
Potrivit statisticilor, se pare că România şi Bulgaria au cele mai multe cazuri de TBC rezistent la medicamente din Europa.

Joomla SEF URLs by Artio