telefon vechiMiercuri, s-au împlinit 40 de ani de la primul apel efectuat de pe un telefon mobil. Se întâmpla la New York, pe data de 3 aprilie 1973. Primul „celular" avea o greutate de 1 kilogram, înălţimea de 25 de centimetri, şi o baterie care asigura 35 de minute de convorbire, dar necesita 10 ore de încărcare.

Apel la compania concurentă!

Primul apel a fost efectuat de Martin Cooper, inginer la Motorola. Acesta a sunat la sediul companiei concurente, AT&T.

"Am sunat să văd dacă mă auziţi bine la celălalt capăt al liniei", i-ar fi spus Cooper intelocutorului de la AT&T în timpul apelului istoric.

Primul telefon cu adevărat mobil, care să poată fi ţinut în mână, a fost Motorola DynaTAC 8000x, alintat la acea vreme cu porecle precum "cărămida" sau "pantoful". Pe lângă mărimea, greutatea şi funcţionalitatea primitive din perspectiva utilizatorului modern de smartphone, primul telefon mobil avea şi un preţ descurajator pentru cea mai mare parte a populaţiei, de aproape 4.000 de dolari. Anterior, apelurile fără fir necesitau aparate de mărimea unei serviete.
Succesul invenţiei a încurajat investiţii masive în această tehnologie, care a evoluat treptat, transformându-se mai întâi într-o industrie de larg consum şi culminând cu smartphone-ul.

Sursa: Mediafax

Joomla SEF URLs by Artio