Un aşa-zis document secret, în limba germană, potrivit căruia Papa Benedict al XVI-lea va fi asasinat în următoarele luni, a fost dezvăluit, ieri, de cotidianul italian "Il Fatto Quotidiano" şi dezminţit de Vatican, care l-a calificat drept "delirant şi necorespunzător realităţii".

Cotidianul, cu o orientare manifestă de stânga, a publicat vineri acest document "foarte confidenţial" datat 30 decembrie 2011, care ar fi fost trimis de cardinalul columbian aflat la pensie Dario Castrillon Hoyos secretariatului statului şi secretarului particular al Papei Benedict al XVI-lea în ianuarie.

Monseniorul Castrillon Hoyos s-ar fi întâlnit apoi direct cu Papa la jumătatea lui ianuarie pentru a discuta despre această situaţie.

Potrivit cotidianului, acest document - care nu ar fi fost accesibil decât Papei şi câtorva colaboratori apropiaţi ai acestuia - reia o declaraţie alarmantă a arhiepiscopului de Palermo Paolo Romeo în cadrul unei deplasări în China, în noiembrie.

Monseniorul Romeo le-ar fi spus interlocutorilor săi că ar fi auzit de un complot şi că Papa ar urma să moară în "următoarele 12 luni". Documentul nu precizează care ar fi participanţii la un eventual complot şi nici locul sau momentul în care Papa ar putea fi asasinat.

"Este evident că acest document conţine consideraţii exagerate care sunt lipsite de orice adevăr", a comentat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, contactat de AFP.

Joomla SEF URLs by Artio