Istoricul și scriitorul Yuval Noah Harari, autorul volumelor „Homo Sapiens”, „Homo Deus” și „21 de lecții pentru secolul XXI”, a discutat, într-o intervenție la CNN, subiectul legat de noul virus și pericolul în care se află omenirea. Yuval Noah Harari a obţinut doctoratul în istorie la University of Oxford şi este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Cartea sa Sapiens, publicată iniţial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste patruzeci de limbi.

Este o iluzie să credem că ne putem apăra de un virus închizând granițele. Putem face asta doar realizând că ceea ce se întâmplă acum nu e o amenințare doar pentru o țară, ci este o amenințare pentru toată lumea. Avem nevoie de solidaritate internațională și de susținere a sistemului de sănătate. Dacă închidem o țară întreagă, se va prăbuși din punct de vedere economic. Situația din Italia este o provocare pentru Uniunea Europeană, o uniune care a pierdut multă vizibilitate în ultimii ani. Este timpul ca alți membri din UE să sprijine Italia. Dacă fac asta își vor proteja proprii cetățeni și vor arăta că încă respectă valorile UE. Dacă nu vor face asta, virusul ar putea omorî Uniunea Europeană, nu doar indivizii ei”, a spus Harari.

„Vorbim despre monitorizarea populației pe lungi perioade de timp. În bătălia dintre intimitate și sănătate, aceasta din urmă va câștiga. Oamenii sunt vulnerabili în fața epidemiilor pentru că suntem cu toții animale sociale. Virușii exploatează cele mai bune calități ale noastre. De aceea, este important să oferim informații corecte oamenilor pentru ca aceștia să știe să ia deciziile corecte și pentru a nu se ajunge la o metodă totalitară. Dacă oamenii nu au încredere în informația pe care o primesc și nu se conformează, pot fi obligați să o facă de un regim omniprezent de supraveghere. Aceasta e primejdia și sper să nu se ajungă în acel punct”, a concluzionat cunoscutul scriitor și istoric.

VIDEO INTEGRAL YUVAL NOAH HARARI CNN

 

Joomla SEF URLs by Artio