Ziua Naţională a Franţei, sărbătorită cu o fastuoasă paradă militară

Written by Anca Visan Category: Știri internaționale Created: Friday, 14 July 2017 12:19

Zi de sărbătoare în Franţa, 14 iulie marcând împlinirea, în 2017, a 228 de ani de când căderea Bastilliei a schimbat istoria Hexagonului. În acest an, Ziua Franţei este sărbătorită cu o amplă paradă militară, la care participă inclusiv trupa americane, invitat special fiind preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Totodată, evenimentul din acest an vine, la fel ca şi în 2016, în condiţiile în care Franţa rămâne sub stare de alertă, din cauza ameninţărilor teroriste. În acest context, cu tot fastul defilării, este vorba de o sărbătoare sobră, pentru că toată lumea se gândeşte încă la tragedia de la Nisa de anul trecut, când 86 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce un camion a intrat în mulţimea adunată pe promenada oraşului.

Data de 14 iulie mai are o semnificaţie importantă în acest an, marcând împlinirea a 100 de ani de când Statele Unite ale Americii au intrat, alături de Franţa, în primul Război Mondial, asta explicând şi vizita făcută de preşedintele Trump, care asistă la ceremonii alături de omologul său francez, Emmanuel Macron.

Festivităţile de Ziua Naţională a Franţei au început în jurul orei locale 10.10 (11.10 ora României), imediat după sosirea preşedintelui Emmanuel Macron, care a salutat trupele franceze şi americane de pe Champs-Elysees, în timp ce Donald Trump privea protocolul din tribuna oficială, alături de soţia sa, Melania Trump. Ceremonia a continuat cu o prezentare a evoluţiei tehnicii militare sub tema ”1917-2017: 100 de ani de tehnologie”, informează Europa FM. Această prezentare vrea să atragă atenţia asupra ”inovaţiilor tehnologice şi a necesităţii pregătiri pentru viitor” a armatei Franţei.

Aproape 4.000 de soldaţi şi 240 de cai ai Gărzii Republicii iau parte la parada de pe Champs-Elysees, relatează jurnaliştii The Connexion. De asemenea, 145 de soldaţi americani participă alături de francezi la paradă, aceştia făcând parte din trupele staţionate în Europa. Două avioane F-22 şi şase avioane F-16 din formaţia acrobatică a aviaţiei americane Thunderbirds survolează parada.

În total, la Paris, vor mărşălui 3.720 de militari, 241 de cai iar cerul va fi survolat de 63 de avioane şi 29 de elicoptere.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.