Bilanţ îngrijorător privind accidentele de muncă din Prahova! Statistica prezentată de Inspectoratul Teritorial de Muncă arată că, în medie, în fiecare lună din 2019 o persoană a murit într-un accident la locul de muncă iar alte 11 au fost rănite. Situaţia transmisă de ITM Prahova scoate la iveală şi mari nereguli privind respectarea normelor de sănătate şi securtitate în muncă.

 

Potrivit bilanţului pe primul semestru din 2019, în cazul accidentelor de muncă, angajatorii au comunicat către ITM Prahova 125 de evenimente. Accidentele s-au soldat cu 72 de victime. Şase persoane au murit, 64 au fost rănite în accidente de muncă individuale şi au fost în incapacitate temporară de muncă, iar alte două persoane au fost rănite într-un accident colectiv. Asta înseamnă că, de la începutul anului, în medie, în fiecare lună un muncitor a decedat iar alţi 11 au suferit răni în urma cărora au avut nevoie de îngrijiri medicale şi zile de repaos.

În privinţa bolilor profesionale, semnalate şi declarate în urma cercetării acestora de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, în colaborare cu inspectorii de muncă, ITM Prahova anunţă, pentru semestrul I, 10 cazuri: pneumoconioză prin expunere la caolin – 1; silicoză stadiul I/II - 2; discopatie lombară – 2; hernie de disc – 1; polidiscopatie lombară – 2; hipoacuzie – 2.

Acelaşi bilanţ mai arată că, în urma controalelor efectuate de Inspecţia Muncii pe linia de securitate şi sănătate în muncă, 9 din 10 angajatori au fost sancţionaţi după ce inspectorii au descoperit nereguli. Mai precis, ITM a derulat, în primele şase luni ale lui 2019, 668 de controale în judeţ, la 667 de firme, pe linia de SSM. Au fost sancţionaţi 595 de angajatori, mulţi dintre ei de mai multe ori. Numărul total de neconformităţi găsitze de inspectori a sărit de 1.700, iar numărul de măsuri dispuse s-a apropiat de 1.800, conform aceluiaşi bilanţ, care mai arată că, în 19 cazuri, Inspecţia Muncii a dispus oprirea din funcţiune a unor echipamente de muncă, iar în 3 cazuri a dispus sistarea activităţii. Au fost aplicate, în perioada analizată, 1.702 sancţiuni, din care 1.662 de avertismente şi 40 de amenzi, în valoare cumulată de 242.500 de lei.

Pe linia privind relaţiile de muncă, valoarea amenzilor a fost mult mai mare. Astfel, în aceeaşi perioadă a anului, ITM Prahova a derulat 1.368 de controale, încheiate cu 735 de măsuri dispuse pentru angajatori şi 129 de sancţiuni contravenţionale, aplicate la 107 firme. Mai precis, conform bilanţului, în primul semestru au fost 60 de avertismente şi 69 de amenzi, în cuantum de 1.572.800 de lei. 137 de persoane au fost găsite muncind fără forme legale. Astfel, pentru muncă nedeclarată, ITM Prahova a aplicat 59 de sancţiuni, la 57 de angajatori, cu o valoare totală a amenzilor de 1,26 milioane de lei.

Joomla SEF URLs by Artio