Stația de monitorizare a calității aerului din zona comunei Brazi, aflată în sudul municipiului Ploiești, indică, la acest moment (joi, ora 10.00), valori în creștere pentru PM 10 (particule în suspensie), aproape de a atinge limita zilnică impusă de lege, pentru protecția sănătății umane.

 

Din datele transmise prin rețeaua națională a calității aerului reiese că valorile au început să crească în jurul orei 6, dublându-se în prima oră și ajungând la 41,2535 ug/m3 la ora 10.00. După standardele avute în vedere, calitatea aerului este considerată, acum, medie, la nivel 4 pe o scară de la 1 la 6 (de la excelent la foarte rău).

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, sursele antropice de poluare cu PM 10 fiind, potrivit calitateaer.ro, activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice și traficul rutier.

"Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură", mai notează site-ul amintit, portalul oficial al rețelei naționale de monitorizare a calității aerului.

Pentru PM 10, valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane este de 50 ug/m3, iar  valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane este de  40 ug/m3.

Joomla SEF URLs by Artio