Până acum scutit de probleme cu pesta porcină şi de emoţiile privind "uciderea preventivă" a porcilor din gospodării, judeţul Prahova are, de miercuri, primul focar confirmat oficial. Astăzi au sosit analizele, solicitate încă de vineri, la o scroafă găsită moartă de proprietar, în comuna Poienarii Burchii din sudul judeţului. Autorităţile spun că, mai mult ca sigur, boala a fost adusă de un mistreţ şi cer lămuriri de la structurile din subordinea Ministerului Apelor şi Pădurilor care urmăresc modul în care gestionarii fondurilor de vânătoare se ocupă de aşa-zisele cote de recoltare a animalelor sălbatice.

 

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, spune că acest caz a fost raportat vineri, după ce un crescător din localitate a anunţat veterinarul că i-a murit o scroafă de aproximativ 120 de kilograme. Au fost recoltate probe, iar rezultatele analizelor de laborator au sosit miercuri, confirmând prezenţa virusului pestei porcine africane. Ulterior, autorităţile au aflat că proprietarul, care creştea trei porci, mai găsise unul mort, pe 30 iunie, dar l-a îngropat şi nu a anunţat decesul, iar pe celălalt l-a tăiat şi l-a împărţit cu rudele.

Pe acelaşi subiect: 

Specialiştii suspectează că sursa îmbolnăvirii ar fi un porc mistreţ, ajuns pe pajiştea de unde proprietarul porcilor obişnuia să cosească lucernă şi trifoi. "Proprietarul respectiv ne-a povestit că are la marginea localităţii un teren unde cultivă lucernă şi trifoi. De trei săptămâni, a început să cosească, lăsa până a doua zi să pălească şi apoi aducea acea lucernă la porci. Este clar că avem ca sursă de contaminare mistreţul, care s-a plimbat prin acea lucernă. Cei trei porci pe care omul îi avea în curte erau cumpăraţi din octombrie 2018, sunt luaţi de la un crescător din zonă", a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

Autorităţile judeţene spun că în împrejurimi există patru fonduri de vânătoare, Gherghiţa, Hăbud, Râfov şi Negoieşti, şi cer o verificare cu privire la respectarea cotelor de recoltare anuale şi a cotelor suplimentare impuse administratorilor acestor fonduri. "Sunt sigur că efectivele reale de mistreţi sunt mult mai mari decât cele pe care le declară administratorii fondurilor de vânătoare", mai spune directorul DSVSA Prahova, argumentând că, de regulă, aceştia declară numere mai mici tocmai pentru a avea şi cote de recoltare mai uşor de atins. Declaraţia vizează o situaţie generală la nivelul judeţului, fără a ţinti vreunul dintre fondurile de vânătoare în discuţie. Uciderea mistreţilor, obligatorie conform normelor în vigoare şi la care deja s-a dovedit că e greu de atins cota impusă, va deveni acum şi mai dificilă pe raza de 10 kilometri pe care a fost impusă zona de supraveghere, pentru că vânătoarea trebuie făcută exclusiv la până, fiind interzisă gonirea animalelor sălbatice, tocmai pentru a reduce riscul ca acestea să se deplaseze pe distanţe mai mari şi să răspândească virusul. Un alt factor care îngreunează vânătoarea este vegetaţia bogată, pe fondul ploilor din ultimele luni, mai spun specialiştii.

Joomla SEF URLs by Artio