Situaţie fără precedent în comuna Gura Vitioarei, localitate situată în Prahova, pe Valea Teleajenului! După ce primarul Gheorghe Tirifon s-a stins din viaţă anul trecut, acum localitatea riscă să rămână şi fără Consiliu Local şi, implicit, fără viceprimar, cel care preluase conducerea interimară, caz în care toate atribuţiile i-ar reveni secretarului comunei, funcţionar care, la rândul său, este într-o situaţie incertă, de data asta ca urmare a unei anchete penale.

Prefectura a transmis astăzi către Tribunalul Prahova o cerere de chemare în judecată, solicitând dizolvarea Consiliului Local, după ce a constatat că forul legislativ a rămas doar cu 5 dintre cei 15 membri şi nu a mai ţinut şedinţele ordinare obligatorii în noiembrie şi decembrie 2018. Situaţia a apărut după ce PNL şi-a retras patru consilieri locali, iar cei şase consilieri PSD au demisionat, supleanţii transmiţând de asemenea că nu doresc să preia posturile vacantate. Conform legii, forul legislativ local se dizolvă dacă nu îşi ţine şedinţele ordinare două luni la rând sau dacă rămâne cu mai puţin de 50% plus 1 din numărul total de mandate. Cum ambele criterii sunt valabile în această speţă, Prefectura a solicitat dizolvarea, decizia putând să fie luată, conform legii, printr-o sentinţă judecătorească.

Fără primar

Gheorghe Tirifon, primar cu multe mandate la activ, s-a stins din viaţă în luna mai a anului 2018. Conform legii în vigoare, atribuţiile sunt preluate de viceprimar. În limbajul de specialitate, acesta devine viceprimar cu atribuţii de primar sau, mai simplu spus, primar interimar. În ultimele luni, postul a fost intens disputat la nivelul localităţii, existând chiar şi o hotărâre prin care Consiliul Local îl demisese pe vice, însă acesta a revenit pe funcţie şi o exercită şi astăzi, după ce a contestat în instanţă schimbarea din funcţie şi a câştigat.

Fără Consiliu Local şi viceprimar

Nu se ştie, însă, pentru câtă vreme va mai putea exercita atribuţiile. Din nou ne îndreptăm atenţia asupra prevederilor legale şi observăm că, potrivit reglementărilor, viceprimarul este ales din rândul consilierilor locali, cu votul majorităţii. O eventuală dizolvare ar însemna, implicit, că nu mai există niciun consilier în funcţie, deci, pe cale de consecinţă, nu mai poate fi un viceprimar, deci nici un primar interimar.

Mai departe, în asemenea situaţii deja foarte rar întâlnite, legislaţia spune că toate atribuţiile îi revin secretarului localităţii, funcţionar public cu funcţie de conducere, care în condiţii normale se ocupă de respectarea legalităţii hotărârilor de Consiliu şi dispoziţiilor edililor.

Fără secretar?

Numai că la Gura Vitioarei şi postul de secretar este unul incert, persoana care ocupă această funcţie fiind vizată de mai multe luni de o cercetare penală. În scenariul în care secretarul ar fi trimis în judecată, tot legislaţia spune că i se suspendă exercitarea funcţiei până la finalizarea procesului. Astfel, comuna a rămas deja fără primar, există şanse foarte mari ca instanţa să dispună dizolvarea CL, deci localitatea ar urma să rămână şi fără consilieri şi fără viceprimar, iar o eventuală suspendare a secretarului ar lăsa Primăria în totalitate fără conducere administrativă. Există o variantă excepţională, ca prefectul să desemneze, din propria instituţie, un funcţionar care să fie, temporar, secretarul comunei, deci foarte probabil acesta va ajunge să conducă Primăria Gura Vitioarei, fie până la reînscăunarea ocupantului acestui post, fie până la alegerile anticipate. Scrutinul pentru funcţia de primar ar urma să se ţină în luna mai, odată cu europarlamentarele. Rămâne de văzut, în funcţie de evoluţia procesului intentat astăzi de Prefectură, dacă până atunci va fi suficient timp ca să fie convocate alegeri anticipate şi pentru forul legislativ.

Joomla SEF URLs by Artio