Un fost judecător al Curții de Apel Ploiești, devenit ulterior avocat în Baroul Prahova, a fost condamnat de Instanța Supremă la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență. Hotărârea ete definitivă.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a găsit vinovat pe fostul magistrat și a decis că acesta merită o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare, obligându-l, în plus, la prestarea de muncă în folosul comunității și plata a peste 100.000 de lei, reprezentând contravaloarea produselor primite.

"Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești împotriva sentinței nr. 27 din data de 05 martie 2018 a Curţii de Apel Ploiești – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Desfiinţează în totalitate sentinţa apelată şi rejudecând : În baza art. 396 alin. 2 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul FIERARU ŞTEFAN, ..., la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin.1 Cod penal, rap. la art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 Cod penal. În baza art. 67 alin.(1) Cod penal cu referire la art. 66 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) şi k) Cod penal, pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă care se execută numai în cazul revocării suspendării executării sub supraveghere a pedepsei principale. În baza art. 91 alin. (1) Cod penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei aplicate de 3 ani închisoare. (...) Condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la S.C. Servicii de gospodărie urbană Ploieşti S.R.L. şi Administraţia parcului memorial „Constantin Sere”. (...) Menţine sechestrul asigurator dispus prin Ordonanţa nr.11/P/2013 din 08.12.2015 a Parchetului de pe lângă ICCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti până la concurenţa sumei de 107.090 lei. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe condamnat la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Fieraru Ştefan, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 220 lei, rămâne în sarcina statului" se arată în soluția publicată pe portalul Instanței Supreme.

Hotărârea este definitivă.

Ancheta în acest caz a fost începută în 2014, de DNA Ploiești. La vremea respectivă, procurorii anunțau că  "au început urmărirea penală față de FIERARU ŞTEFAN, fost judecător la Curtea de Apel Ploieşti, în prezent avocat în cadrul Baroului Prahova, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2008-2009, în calitate de judecător la Curtea de Apel Ploieşti, învinuitul Fieraru Ştefan a pretins şi primit de la un denunţător sume de bani, produse alimentare, bunuri electrocasnice, materiale de construcţie şi manopera unor lucrări efectuate la două imobile deţinute de magistrat şi familia acestuia în municipiul Ploieşti, precum şi contravaloarea unei racle edificate în incinta unui cimitir din municipiul Ploieşti, toate în valoare de aproximativ 83.000 euro, în schimbul promisiunii că îşi va exercita influenţa pe lângă judecătorii care aveau spre soluţionare cauza penală în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, în scopul adoptării unei soluţii favorabile acestuia".

În dosarul trimis în judecată în 2015, Curtea de Apel Ploiești a decis, pe fond, achitarea fostului magistrat.

Joomla SEF URLs by Artio