Natura dezlănţuită a făcut pagube uriaşe în comuna Lapoş, una dintre cele mai sărace localităţi din Prahova, situată în estul judeţului. Viitura creată după o ploaie puternică, de câteva ore, a distrus locuinţe, poduri, reţele electrice şi drumuri. Pe anumite porţiuni, în satul Lăpoşel, asfaltul nu mai există, a fost "măturat" de apă, cu tot cu garduri şi zidurile unor case.

 

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și prefectul județului Prahova, Mădălina Lupea, au mers astăzi într-o vizită de lucru în localitățile Sângeru și Lapoș, greu încercate de fenomenele meteo periculoase din data de 31 mai. ”Ne-au povestit oamenii că se zdruncina casa atunci când a venit viitura și au fost nevoiți să urce în podul casei. Toți mi-au spus că în zona lor nici bunicii nu au văzut așa ceva Tot ceea ce vedem aici este efectul schimbărilor climatice. A plouat foarte mult într-un timp destul de scurt. În continuare trebuie făcută o radiografie clară și investițiile trebuie făcute pentru a preîntâmpina evenimente la care nu ne gândim, dar care, după cum vedeți se pot întâmpla”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Pe acelaşi subiect: 

Un bărbat din satul Lăpoşel spune că lucra în curtea unei vecine în momentul în care apa a început să năvălească. I-a spus femeii să îşi ia repede cele trei fete şi să se adăpostească în casă, iar el a baricadat uşa. Când a simţit că nu mai poate ţine piept, le-a ajutat pe acestea să urce în pod şi a avut prezenţa de spirit să deschidă şi uşa din spate, astfel încât apa să treacă fără să provoace mari stricăciuni. Unchiul său, care stă peste drum, a povestit că s-a adăpostit, la rândul său, în podul unui magazin, când a conştientizat că nu mai avea şanse să ajungă acasă. După ce apele s-au mai retras, a mers la propria locuinţă, constatând că aproape jumătate din ea nu mai există. La câţiva metri distanţă, o altă casă a fost distrusă în totalitate. În aceeaşi zonă, în satul Lăpoşel, o balustradă din metal aflată pe marginea şoselei a fost mutată cu totul şi îndoită, după ce-a fost lovită cu putere de viitură, cu tot cu vegetaţia şi bucăţile de asfalt şi materiale de construcţii smulse pe traseu. Tot aici, la o răscruce, asfaltul a fost măturat complet, pe o porţiune de peste zece metri pătraţi, iar un podeţ a dispărut. Au rămas, la un capăt şi la celălalt, doar rampele din beton armat, şi ele vizibil avariate.

inundatii lapos 2019 2

Ultimul punct al deplasării a fost vizitarea investiției din Podenii Noi, “Regularizarea și consolidarea de mal a pârâului Matița”, o lucrare data ca exemplu și care ar trebui realizată în toate zonele cu probleme. Lucrarea a costat aproape 4,7 milioane de lei şi a fost realizată de Apele Române.

Zilele următoare, după ce comisia de specialitate insituită prin ordinul prefectului va evalua toate pagubele, prefectul județului va convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență unde se va discuta asupra proiectului ce va fi transmis la guvern, proiect prin intermediul cărora vor fi finanțate lucrările de reparații necesare.

inundatii lapos 2019 3

Joomla SEF URLs by Artio