Laptele și cornul au fost înlocuite cu sandviciuri și fructe, într-o comună din Prahova

Written by Ioana POPA Category: Știri locale Created: Thursday, 26 April 2018 10:13

pachetel posestiCei 440 de preșcolari și elevi înscriși la unitățile de învățământ din Posești primesc, din această săptămână, sandviciuri și fructe în locul gustării obișnuite distribuite la nivel național prin programul guvernamental "Lapte și corn".

Unitățile de învățământ din Posești de numără printre cele 50 selectate la nivel național, pentru derularea unui program pilot care prevede înlocuirea laptelui și cornului distribuite gratuit cu o masă caldă, de asemenea asigurată gratuit. Din păcate, pentru că, în general, multe dintre școli și grădinițe nu au spații corespunzătoare ca să distribuie mâncare gătită, aceasta a fost înlocuită cu pachețele formate din sandviciuri cu mezeluri, cașcaval, legume sau carne la grătar, însoțite de fructe. La această soluție s-a recurs și la Posești, dar se poate vorbi, totuși, despre o schimbare în bine, gustarea fiind mult mai apreciată de copii decât cea distribuită prin programul "Lapte și corn". Aici, mai mulți elevi și preșcolari beneficiază chiar de meniu adaptat, fără carne, deoarece proiectul-pilot permite asemenea modificări, atunci când situația medicală sau religia copilului o impune.

Este al doilea an în care copiii de la școlile și grădinițele din comună beneficiază de pachețelele distribuite prin acest program. Însă, pentru că el are statut de experiment, de fiecare dată procedurile durează foarte mult, așa că sandviciurile se distribuie cel mult două luni, pe final de an școlar.

Valoarea unui pachețel este de cel mult 7 lei/ copil, cu tot cu TVA, sumă care trebuie să acopere și costurile de transport și, eventual, de depozitare.

La nivel central se discută ca, în funcție de modul în care proiectul-pilot se derulează în unitățile de învățământ selectate, programul "Masă caldă" să înlocuiască, pe viitor, "Lapte și corn", în toate grădinițele cu program normal, școlile primare și școlile gimnaziale din țară.

Foto ilustrație

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.