Primăria Sinaia, împreună cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, reprezentată de E.S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, organizează astăzi, cu prilejul Memorial Day, ceremonia de comemorare a eroilor americani căzuți la datorie în Al Doilea Război Mondial.

Evenimentul va avea loc luni, pe 20 mai, de la ora 11.30,  în Piațeta ,,Vulturii Libertății’’, în fața Monumentului dedicat piloților americani căzuți la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial. Piațeta “Vulturii Libertății” este amenajată în apropierea intrării spre Castelul Peleș în memoria jertfei eroice a militarilor americani și în cinstea legăturilor istorice de prietenie, existente între poporul român și cel american.  Monumentul, primul ridicat în onoarea militarilor americani, a fost inaugurat la Sinaia în 1999, iar în 2015, la inaugurarea piațetei, a fost mutat de la periferia Cimitirului Eroilor în actuala locație. Pe acesta se află inscripția: “În memoria celor 378 de militari americani căzuți la datorie în România în timpul celui de-al doilea război mondial pentru libertatea Europei și gloria Statelor Unite Ale Americii. Jertfa lor eroică o vom păstra veșnic în amintire iar gândurile noastre pioase și pline de admirație le vor însoți mereu călătoria pe nesfârșitele drumuri ale eternității.”

„Trăim vremuri care necesită parteneriate solide. Pentru România,  Statele Unite ale Americii au dat dovadă de susținere față de statul de drept și drepturile fundamentale ale omului. Sper că acest drum către democrație autentică să fie urmat cu la fel de multă încredere”, a declarat primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, în anunțarea evenimentului de luni.

În vremea războiului, Hotelul Păltiniș a fost transformat în spital de campanie, acolo fiind îngrijiți soldații americani răniți la datorie.

Joomla SEF URLs by Artio