Precipitațiile masive au mobilizat toate echipele tehnice ale Rafinăriei Vega, ca urmare a condițiilor meteo extreme survenite pe 31 mai. Întregul personal tehnic și contractor al Rafinăriei a intervenit, alături de autorități, de urgență, pentru a face față cantităților mari de precipitații, au transmis reprezentanții companiei.

Mobilizarea a fost necesară în contextul în care, de exemplu apa aratele de măsură ale stației de epurare din Corlătești au înregistrat un debit de 2000 de metri cubi pe oră.

"Rafinăria Vega deține un sistem de canalizare internă. Conform procedurilor de siguranță legate de mediu, apele industriale sunt redirecționate către bazinele de stocare din incinta rafinăriei noastre. În situații în care intervin debite mărite, surplusul de ape este redirecționat, după trecerea prin instalația proprie, prin canalizarea Vega către stația de epurare de la Corlătești. În data de 31 iunie, debitele imense au produs următoarea stare de fapt: Instalațiile și bazinele rafinăriei Vega au reținut debitele la capacitate maximă, iar surplusul a fost redirecționat, conform procedurilor care au fost respectate sută la sută, către stația de epurare de la Corlătești. Stația de epurare nu a făcut față debitului imens rămas pe instalație, iar apa a refulat în zona străzii Poieniței din Ploiești", au explicat reprezentanții Rafinăriei Vega.

"Specialiștii companiei, împreună cu partenerii contractori, au intervenit astfel:

În data de 31 mai 2019, între orele 19 și 7 dimineața, reprezentanții noștri au intervenit cu cinci echipamente de drenaj cu capacitatea de 20 metri cubi și s-a vidanjat apa industrială provenită din refularea canalizării din toate căminele de pe strada Poieniței din Ploiești și din căminele din zona căii ferate. S-au executat 25 de transporturi cu o cantitate de aproximativ 500 de metri cubi. Totodată, s-a intervenit cu baraje absorbante și saci cu material absorbant. S-au transportat 450 de saci de nisip și s-au efectuat baraje în fața porților locuitorilor de pe strada Poieniței.

În data de 1 iunie 2019, începând cu ora 8 dimineața până la orele 24, reprezentanții rafinăriei Vega au intervenit în fiecare curte afectată și au executat următoarele lucrări:

-          S-a împrăștiat material absorbant în toate zonele afectate, s-a curățat și măturat absorbantul îmbibat, fiind pus în saci. A fost decopertat pământul afectat, fiind îndepărtate plantele și vegetația afectată

-          A fost aplicată o soluție biodegradabilă pentru îndepărtarea produsului rezultat în urma deversărilor

-          Echipele noastre au intervenit cu pompe de presiune pentru a spăla pavajele, soclurile caselor, scările, garajele și mobilierul din curți. De asemenea au fost efectuate operațiuni de curățare a gardurilor și a pereților despărțitori din curți.

-          În zona trecerii cu calea ferată a fost cosită vegetația afectată și s-a împrăștiat material absorbant pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați

-          S-au încărcat toți sacii de material absorbant îmbibat, pământul afectat și nisipul și s-au transportat în vederea eliberării străzii

-          A fost aplicată soluție biodegradabilă pe partea exterioară a gardurilor și porților, pe trotuare și pe borduri

-          Vegetația de lângă garduri și borduri a fost curățată manual

Pe 2 iunie 2019, echipamentele de vidanjare/drenare au fost prezente toată noaptea pe stradă. Pe 3 iunie 2019, la ora 6:30 dimineața, a fost spălată ultima casă de pe strada Poieniței, la nr 28. Se asigură în permanență două echipamente de drenaj, personalul fiind prezent la fața locului", se arată în bilanțul dat publicității în cursul acestei zile.

Echipajele au preluat peste 500 de tone de apă cu produs vidanjat, s-a decopertat o cantitate aproximativă de 400 de metri pătrați de pământ și gazon, șase tone de pământ afectat au fost transportate, au fost aduși 51 de saci de câte 10 kg de material absorbant și au fost aplicați 120 de litri de soluție biodegradabilă de îndepărtat produs rezidual.

Specialiștii din cadrul Rafinăriei Vega supraveghează permanent zona și sunt pregătiți să intervină având în vedere condițiile meteorologice specifice codului portocaliu care sunt anunțate, în continuare, în județul Prahova.

Joomla SEF URLs by Artio