Un mormânt încadrat în cultura Yamnaya, datând din epoca bronzului, a fost salvat de echipa Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

 

Săpăturile în zona respectivă, undeva pe raza comunei Ariceștii Rahtivani, au început cu mai multă vreme în urmă. "Cu mulți ani în urmă în nordul satului Nedelea, comuna Ariceștii-Rahtivani, județul Prahova, a fost excavată, cu utilaje mecanizate, o movilă de pământ care fusese loc de înmormântare în epoca bronzului.  În această săptămână colectivul de arheologi format din dr. Alin Frînculeasa, Octav Negrea și Claudia Dumitrescu din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au salvat mormântul preistoric din movila de pământ mai sus menționată", au anunțat reprezentanții muzeului.

Potrivit acestora, "mormântul avea o vechime de aproape cinci milenii, iar așa cum indică oasele și ritualul funerar, aici fusese îngropat un adolescent conform obiceiurilor perioadei respective" și "nu au fost descoperite obiecte de inventar depuse lângă individ".

"Ne aflăm într-un orizont cronologic și istoric în care zona de câmpie era ocupată de o populație care ridica tumuli din pământ în care erau înmormântate persoane cu un statut important în cadrul comunității. Acest mormânt, încadrat în cultura Yamnaya (3000 - 2500 î.Hr.), face parte dintr-un grup numeros de astfel de obiective arheologice cercetate în ultimii ani de instituția muzeală din Ploiești, adăugându-se noi informații prețioase privind un episod din istoria acestor locuri", au mai explicat specialiștii din cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.

Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Joomla SEF URLs by Artio