După ce, zile în șir, în municipiu abia s-a mai putut respira, din cauza cantității uriașe de particule în suspensie din atmosferă, iată că ploieștenii primesc o nouă doză de otravă. Este vorba, de această dată, despre benzen. Datele înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului au indicat valori record, în cursul zilei de luni.

 

Recordul a fost stabilit ieri, în jurul orei 12.00, la stația PH 4, de la Brazi, unde a fost atinsă valoarea de 35,4142 µg/m³. Mai devreme, în jurul orei 6.00, aici se înregistrau 23,4368 µg/m³, de asemenea mult peste limita admisă.

Luni luni dimineață, în jurul orei 6.00, și la stația PH 2, amplasată în centrul Ploieștiului: 23,0035 µg/m³. La ora 8.00, aceeași stație înregistra peste 19 µg/m³.

Cam la aceeași oră, 6.00, luni dimineață stația PH 6 (Mihai Bravu) înregistra un vârf al valorilor de benzen din aer (13,82 µg/m³), iar PH 5 (Bariera București) peste 15 µg/m³.

Despre benzen, site-ul calitateaer.ro scrie că este un "compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă. 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia", dar și că este "o substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central."

Legea prevede că valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 5 ug/m3.

Joomla SEF URLs by Artio