Balta Doamnei este cea mai nouă comună ajunsă pe lista localităților din Prahova afectate de epidemia de pestă porcină africană. Unul dintre noile patru focare confirmate se află aici, în localitate fiind anunțată și o suspiciune care ar putea deveni certitudine în decurs de câteva ore.

 

Cele patru focare nou confirmate sunt la porci mistreți din fondurile de vânătoare 11 Gherghița și 33 Nucet, respectiv în exploatații nonprofesionale din satul Poienarii Apostoli (comuna Gorgota) și satul Balta Doamnei (comuna Balta Doamnei).

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova s-a reunit, luni, în ședință extraordinară, pentru stabilirea planului de măsuri în aceste cazuri. restricțiile includ localitățile din apropierea focarelor, din Prahova, dar și din Ilfov și Dâmbovița, având în vedere cazurile apărute la limita cu aceste județe.

În zona de protecție au fost incluse, luni, comuna Gorgota (satele Poienarii Apostoli, Gorgota și Crivina) comuna Poienarii Burchii (satele Poienarii Rali, Poienarii Vechi și Piorești), comuna Balta Doamnei (satele Balta Doamnei, Curcubeu și Lacul Turcului), toate din Prahova, dar și localitățile ilfovene Siliștea Snagovului și Piscu.

De asemenea, pentru cele două focare de la Gorgota și Balta Doamnei au fost incluse, în zona de supraveghere, comunele prahovene Gorgota, Poienarii Burchii, Șirna, Tinosu, Brazi, Pucheni,Balta Doamnei, Olari, Gherghița, Drăgănești, Râfov și Puchenii Mari. Măsura vizează, însă, și localități din Ilfov (Buriaș, Bălteni, Ciolpani, Lupăria, Izvorani, Tâncăbești, Siliștea Snagovului, Periș, Piscu, Ghermănești, Ciofliceni, Snagov, Gruiu și Lipia) și Dâmbovița (Ciocănari și Crivățu).

În ședința CLCB Prahova a fost anunțată și o nouă suspiciune la porc domestic, raportată la Balta Doamnei.

La nivelul județului, sunt confirmate focare de pestă porcină africană la porci domestici în comunele Poienarii Burchii, Gorgota, Târgșoru Vechi, Brazi, Puchenii Mari și Balta Doamnei, dar și pe mai multe fonduri de vânătoare, la porci mistreți.

Autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA. În plus, echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Prahova efectuează controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere.

Joomla SEF URLs by Artio