Situația semnalată luni de APH, privind poluarea masivă cu dioxid de sulf a Ploieștiului (VEZI DETALII), a intrat în atenția deputatului USR de Prahova Dan Rădulescu. Acesta a anunțat că va solicita un raport autorităților competente să stabilească vinovații.

 

"În aprilie, poluatorii debutează în forță!

Zilele trecute, în Ploiești, pe 1 și 2 aprilie, iarăși, au fost înregistrate depășiri severe - de peste două ori ale limitei maxim admise, pentru concentrația de dioxid de sulf, SO2.

Dar, haideți să vedem ce este dioxidul ăsta de sulf?

Păi, este un gaz toxic și afectează, deopotrivă, sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător.

Expunerea la concentrații mărite dăunează sistemului respirator uman și face dificilă respirația.

Persoanele cu astm, în special copiii, sunt sensibile la aceste efecte nocive ale dioxidului de sulf, fiind primele afectate.

În plus, din cauza concentrațiilor mari, rezultă formarea oxizilor de sulf (SOx), care, la rândul lor, reacționează cu alți compuși din atmosferă, formând acizi, precum acidul sulfuric, acizi sulfuroși și hidrogen sulfurat și, de asemenea, cel mai probabil, au mai format și particule submicrometrice, care pătrund ușor în plămâni.

Toate aceste elemente amintite mai sus dăunează grav copacilor și plantelor prin distrugerea frunzelor și scăderea creșterii lor.

În mod deloc întâmplător, pe 2 aprilie, la ora 23, cu excepția zonei de Nord a Ploieștiului, toată populația a simțit un miros puternic, ce a generat și un disconfort olfactiv accentuat care, nu de puține ori, s-a transpus în stări de rău – senzație de amețeală, de arsură a căilor respiratorii și învinețirea buzelor - atingând, pe alocuri, praguri de alerta maximă din partea locuitorilor care au reclamat aceste probleme. Simptomele pot fi corelate, de asemenea, cu lipsa oxigenului dar și cu prezența altor compuși din aer ce ar putea conține clor.

Voi cere, din nou, Gărzii de Mediu, Agenției de Protecția Mediului, Primăriei și Direcției de Sănătate Publica sa prezinte un raport de urgență privind vinovații și consecințele acestui nou episod de poluare masivă, prin care sănătatea publică este grav afectată!" a anunțat deputatul USR Dan Rădulescu.

Sursa: Facebook/ Dan Rădulescu

Joomla SEF URLs by Artio