Când autorităţile credeau că au scăpat de pesta porcină africană, un nou focar a fost confirmat oficial în judeţ, după o pauză de 40 de zile. Imediat după sosirea analizelor de laborator, DSV a ucis 13 porci, care se aflau în focar, şi încă trei din gospodăriile din imediata vecinătate.

 

Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova s-a reunit pe 1 octombrie în ședință, pentru a aproba hotărârea privind aplicarea planului de măsuri pentru combatarea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Olarii Vechi, comuna Olari. Este vorba despre un nou focar confirmat după 40 de zile în care nu a mai apărut niciun focar nou, informează Prefectura Prahova. În gospodăria în care a fost depistat focarul, inspectorii DSVSA Prahova au găsit doi porci bolnavi, iar analizele de sânge au ieșit pozitiv la pestă porcină africană. Imediat s-a procedat la uciderea în focar a celor 13 suine pe care le deținea cetățeanul și s-a făcut ucidere preventivă a încă trei suine din două gospodării învecinate, a mai transmis Prefectura.

Până în acest moment, în județul Prahova au fost confirmate 44 de focare de pestă porcină africană la porci domestici și încă 8 focare la porci mistreți, pe fonduri de vânătoare.

"Și pe această cale atragem atenția cetățenilor care cresc suine în gospodărie, să anunțe medicul veterinar din localitate îndată ce constată că animalele sunt apatice, nu mai mănâncă, beau multă apă, au febră mare, au scaune diareice și zac", a mai transmis Prefectura Prahova.

Joomla SEF URLs by Artio