Ambasada Franței la București a transmis, miercuri, României, un mesaj în numele a 12 state partenere, cu privire la modificările legislației în domeniul Justiției. La scrută vreme a venit și replica din partea premierului Viorica Dăncilă:  "Trebuie să arate respect faţă de ţara noastră" 

 

 Mesajul este trimis în numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei:

"Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității șicorupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune."

"Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”, a continuat înaltul oficial european”, a declarat, miercuri, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept (VEZI DETALII).

”Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Am avut întâlniri foarte intense, zile întregi. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va reacţiona imediat”, a mai declarat Timmermans, explicând că deciziile CE ar putea veni imediat, în termen de câteva zile.

"M-au surprins astăzi declarațiile prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, având în vedere că există o deschidere totală privind pașii pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experți atât la MJ cât și din partea CE, am precizat de fiecare dată că ne vom consulta. De aceea, declarația domnului Timmermans a surprins pentru că ea nu este pliată pe realitate. Voi avea o discuție cu domnul Timmermans pe acest subiect", a răspuns premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Aceasta a răspuns și la mesajul transmis de cele 12 state. "Am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare dintre ambasadori, dar au refuzat. Le reamintesc că suntem România şi am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze direct autorităţilor din ţările lor. În niciun stat ambasadorii nu fac agenda guvernului şi nu o să permit acest lucru. Trebuie să arate respect faţă de ţara noastră", a declarat Dăncilă.

Joomla SEF URLs by Artio