Autoritățile sunt în alertă, iar conducerea MAI le-a cerut prefecților ca, în zonele vizate de cod portocaliu, să asigure permanența pe durata atenționării. În același timp, mii de pompieri, jandarmi și polițiști sunt mobilizați, fiind pregătiți să intervină,la nevoie, în zonele afectate de furtuni. Autoritățile recomandă populației să evite deplasările în următoarele ore.

Inspectoratul General pentru Situații de urgență recomandă populației măsuri pentru prevenirea efectelor negative ale vijeliilor așteptate în următoarele ore (VEZI DETALII):

"> În situația manifestării vântului puternic și a căderilor de grindină, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care au putea fi doborâți.

> De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

> În contextul creșterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din țară, atragem atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

> Totodată, recomandăm cetățenilor să curețe rigolele din apropierea locuinței pentru facilitarea scurgerii normale a apei".

Reprezentanții IGSU au anunțat că, la nivelul ANM-DSU-IGSU, au fost verificate fluxurile de comunicații, astfel încât schimbul de date să se realizeze prompt și eficient, pentru a permite dispunerea măsurilor preventive pentru populație. Dacă vor fi înregistrate fenomene severe, vor fi transmise mesaje de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert, anunță autoritățile.

Pe durata valabilității avertizărilor de vreme rea, la sediile primăriilor din zonele aflate sub cod portocaliu va fi asigurată permanența. Și Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a solicitat prefecților, ca în județele vizate de avertizarea de cod portocaliu să se activeze grupele operative și să crească nivelul de alertă în funcție de situația din teren. Totodată, a cerut să existe permanență la nivelul autorităților locale, în special în zonele cunoscute cu risc crescut de inundații.

La nivel local sunt atent monitorizate cursurile de apă și lucrările de apărare la inundații, pentru a nu permite revărsarea apei în gospodăriile cetățenilor, precum și pentru a fi dispuse imediat eventualele măsuri de evacuare.

În următoarele ore, aproximativ 7.000 de pompieri, polițiști și jandarmi vor fi la datorie, pregătiți să intervină în zonele afectate de fenomenele meteo extreme.

Joomla SEF URLs by Artio