O adresă transmisă, la finalul lunii aprilie, de Ministerul Finanțelor Publice, a fost publicată de deputatul USR Vlad Alexandrescu drept argument pentru acuzația conform căreia "PSD-ALDE pregătește concedieri și tăierea salariilor din sectorul public".

 

Prin documentul amintit (cel prezentat de Vlad Alexandrescu este adresat Ministerului Muncii), ordonatorilor de credite li se pune în vedere să ia măsuri pentru încadrarea în cheltuielile de personale aprobate în bugetul pe 2019, având în vedere că MFP nu poate fi de acord cu majorarea acestora la rectificarea bugetară.

adresa mfp vlad alexandrescu1

adresa mfp vlad alexandrescu2

adresa mfp vlad alexandrescu3

"Măsurile fiscale și economice inconștiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile nu reușesc să țină pasul.

Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă.

În fața unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.

Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante.

După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dăncilă, inclusiv creșterea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea nediscriminată a salariilor funcționarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituțiile publice să strângă cureaua și să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate și tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.

Toate acestea în condițiile în care multe instituții sunt deja subfinanțate și nu își pot îndeplini menirea stabilită de legislația în vigoare.

Creșterea veniturilor și a nivelului de trai al populației trebuie să fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie să îl urmărească, dar acest deziderat trebuie urmărit prin măsuri realiste și care pot fi îndeplinite fără a afecta funcționarea instituțiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist și toxic al unei guvernări care acționează într-o logică populistă și ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere.

După ce au adoptat pensii speciale și au crescut indemnizațiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE amenință acum cu tăieri de salarii și concedieri în sectorul public. Din informațiile primite din instituțiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie și decembrie, din pricina "trimestrializării", o inovație marca Valcov.

Solicit prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Orlando Teodorovici să anunțe public că nici un cetățean al acestei țări, profesori, cercetători, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconștiente adoptate de această guvernare.

Este responsabilitatea guvernului să găsească soluții adecvate care să soluționeze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin măsurile inconștiente adoptate în ultimii doi ani", a scris senatorul USR Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.

"În ceea ce privește cheltuielile de personal, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat repartizarea pe trimestre conform propunerilor transmise, chiar dacă, din modul de repartizare a acestora, sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor. (...) MFP revizuiește repartizarea pe trimestre a cheltuielilor de personal pentru trimestrele III și IV, în scopul asigurării unei distribuții echilibrate a sumelor acestor două trimestre. Totodată, precizăm că sumele aferente voucherelor de vacanță trebuie asigurate din prevederile aprobate pe semestrul I. Obligația ordonatorilor principali de credite este de a dispune măsurile necesare în vederea încadrării în cheltuielile de personal din buget. (...) Prin adresa nr. 473352/2019, Ministerul Finanțelor Publice a solicitat ordonatorilor principali de credite I bugetului de stat și bugetului de asigurări să comunice măsurile ce urmează a fi dispuse, astfel încât să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Menționăm că, în răspunsurile transmise până la această dată, marea majoritate a ordonatorilor principali de credite au precizat că nu au identificat măsuri de reducere a cheltuielilor de personal, respectiv: reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale conform prevederilor legale mai sus menționate și, în consecință, vor solicita fonduri suplimentare cu ocazia rectificării bugetare. Ministerul Finanțelor nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare întrucât acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea procesului investițional (reducerea cheltuielilor de investiții). (...) Vă rugăm a dispune măsurile pe care le considerați necesare pentru încadrarea în prevederile trimestriale aprobate", se arată în documentul prezentat de  Vlad Alexandrescu.

Joomla SEF URLs by Artio