România a fost alertată cu privire la un lot de carne de vită, importat din Polonia, produsul făcând obiectul unei investigații pornite de la dezvăluirile unor jurnaliști care susțin că în abatoarele companiei respective ar fi fost sacrificate și animale bolnave.

ANSVSA anunțat că a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), despre prezența României pe lista de distribuție a companiei ELKOPOL din Polonia, investigată de serviciile veterinare ca urmare a informațiilor relevate de o anchetă media. Alerta către ţara noastră a fost emisă miercuri, dar, până la sosirea sesizării și luarea primelor măsuri, nicio cantitate din produsele incriminate nu fusese comercializată, potrivit informării transmise de Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

"În România, produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate către o singură firmă din județul Ilfov. Inspectorii DSVSA Ilfov s-au deplasat la depozitul firmei respective, unde au identificat 1.434 de kg de produse provenite de la firma poloneză.  Chiar în condițiile în care doar o cantitate de 21,37 de kg a fost notificată prin SRAAF ca făcând parte din lotul incriminat, firma din România a decis să distrugă tot lotul provenit de la ELKOPOL. Întreaga cantitate a fost sechestrată oficial și urmează a fi dirijată către neutralizare", a informat ANSVSA, precizând că retragerea produselor acestei firme a fost decisă pe baza principiului precauției, neexistând certitudinea efectuării inspecției post-mortem a carcaselor.

Firma ELKPOL a mai livrat produse în Estonia, Spania, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Portugalia și Suedia, au mai anunțat autoritățile române.

Un scandal uriaș a izbucnit, în Polonia, în urma unei investigații jurnalistice, ancheta dezvăluind că în abatoare sunt sacrificate și vaci bolnave, aceasta fiind o practică răspândită deoarece prețul de achiziție este mai mic, în timp ce carnea este comercializată la același preț cu cea provenind de la animale sănătoase. Un jurnalist s-a angajat la un abator și ar avea înregistrări cu u vaci care nu se puteau ține pe picioare, aduse în timpul nopții la abator, pentru a fi sacrificate. Digi 24 citează presa internațională care relatează că de pe carcase erau tăiate bucăţile de carne ce păreau bolnave sau vătămate, iar dimineaţa, un veterinar punea stampila de siguranţă fără să facă vreun control.

Potrivit sursei citate, o vacă bolnavă este de 5-6 ori mai ieftină decât una sănătoasă, dar carnea poate fi vândută la acelaşi preţ. Un abator care taie doar animale sănătoase câştigă anual sub 82 de mii de euro, dar unul care acceptă şi vaci bolnave poate ajunge la un profit şi de 580 de mii de euro.

Polonia este este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de vită din Uniunea Europeană.

Joomla SEF URLs by Artio