Autoritățile s-au confruntat cu o situație aparte la alegerile de duminică. Până la ora 12.00 erau înregistrate peste 570 de semnalări  referitoare la posibile situații de vot multiplu, dar cele verificate nu s-au confirmat, așa că MAI a informat STS cu privire la erori care ar apărea în operarea tabletelor din secțiile votare.

"O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări  referitoare la posibile situații de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la fața locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidențiază posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare de către operatorii acestora", a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au transmis către STS o corespondență în care sesizează această situație de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori  asupra modului cum sunt selectate și opțiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

MAI a solicitat STS să revină și să atenționeze operatorii din secții asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situații pot genera percepții false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenței generate de aplicație și prezentată public pentru cele două scrutine electorale.

Joomla SEF URLs by Artio