Secretarul de stat din MAI Raed Arafat spune că numărul real al cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mult mai mare decât cel al cazurilor confirmate și avertizează că România nu a atins vârful epidemiei.

 

„Ca în orice ţară care are COVID şi care se răspândeşte comunitar, cum este la noi, cazurile existente sunt mult mai multe decât cazurile care sunt confirmate. Sunt mulţi simptomatici uşor şi asimptomatici, ăsta e şi motivul pentru care am recomandat să poarte masca, pentru că nu ai cum să ajungi să confirmi toate cazurile, este imposibil dar clar că trebuie crescut numărul testelor. Lucrurile vor deveni mai uşoare pe parcurs, depinde acum şi cum evoluează lucrurile” a afirmat Raed Arafat sâmbătă seară, potrivit News.ro.

Secretarul de stat în MAI a atras atenția că "încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război pentru că va creşte încă numărul înainte să scadă. (...) Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare”.

Medicul mai afirmă că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical, că este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, dar şi că este posibil ca alte specialităţi să trebuiască să îi ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti.

Raed Arafat a precizat că, din discuţiile cu medicii italieni, a aflat că realizarea unei analize cu un computer tomograf poate arăta prezenţa coronavirusului, fără a mai fi nevoie să se aştepte rezultatul unui test PCR, mai notează sursa citată.

Potrivit lui Arafat, numărul cazurilor confirmate a crescut în ultimele zile și pe fondul creșterii capacității de testare. În țară sunt, acum, mai multe aparate PCR și mai multe teste, a explicat acesta.

Joomla SEF URLs by Artio