Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a atras atenția că nerespectarea restricțiilor impuse în această perioadă va da peste cap toate estimările, iar depășirea unui prag de infectări poate duce, așa cum s-a întâmplat în alte țări, la suprasolicitarea sistemului medical, moment în care medicii vor fi puși în situația să aleagă "cine are dreptul să trăiască sau nu”, așa cum se întâmplă deja în țări ca Italia sau Spania.

 

Ministrul a arătat că "încă suntem pe această curbă şi creştem, pe panta ascendentă, să nu creştem această curbă, haideţi să nu facem acest vârf ascuţit , numărul de cazuri atât de crescute încât să nu putem gestiona noi, ca sistem medical, haideți să facem această pantă lină. Iar în momentul în care numărul de cazuri va scădea va veni relaxarea progresivă. În acest moment nu suntem în această situație".

Tătaru a subliniat că România trebuie să se descurce doar cu propriile resurse. "În alte situații puteam cere ajutor din afară. Acum n-avem de la cine cere acest ajutor. Toată lumea trăiește ce trăim și noi. Sisteme medicale mult mai performante ca ale noastre trepidează în aceste momente. Haideți să nu ajungem ca în Italia și Spania, când deja celor de peste 65 de ani nu li se mai pun ventilatoare. Haideți să nu ne puneți pe noi, corpul medical, în acea situație în care să alegem cine are dreptul să trăiască sau nu!”, a  spus Tătaru la Realitatea PLUS.

"Suntem într-un moment în urcare, în care putem gestiona ce ne-am propus, de 10-12 mii de cazuri, dar urcarea poate fi accelerată de nerespectarea unor reguli. Una e ca o persoană pozitivă, dar asimptomatică, să infecteze una sau două persoane într-o comunitate închisă sau să iasă şi să infecteze 7-8-10, iar acei 10 să plece să infecteze la rândul lor. Suntem într-o urcare ca număr de cazuri, constantă, progresivă, nu exponenţială, dar urcarea poate deveni accelerată prin nerespectarea regulilor. Repet, respectăm distanţarea, izolarea, iar sistemul medical gestionează situația din acest moment. Suntem la 8.000 de cazuri, la 411 decese, 258 de pacienți la ATI, suntem la o capacitate a spitalelor care rezista în acest moment, să nu o forţăm inutil!”, a explicat Nelu Tătaru, pentru sursa citată.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea tratării cazurilor asimptomatice în afara spitalelor, dar a subliniat că acești pacienți nu vor fi trimiși direct acasă. "Celelalte ţări au un surplus în spitale, o suprapunere pe ATI, au sisteme de ventilație care nu fac faţă. Într-un timp în care noi, în spitalele de suport, vom avea o anumită supracapacitate, vom dirija aceşti bolnavi, dar nu direct acasă, ci în spaţii tampon, ca să nu infecteze familii, persoane de peste 65 de ani, și mai sunt şi cei care nu au domiciliu. La un prim test negativ în aceste spații tampon le dăm drumul acasă cu tratament”, a precizat ministrul Sănătății, vineri seară, la Realitatea PLUS.

Joomla SEF URLs by Artio