Procurarea Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, cea care a participat la preluarea fetiţei de opt ani de la asistenţii maternali din Baia de Aramă (VEZI DETALII) pentru a o preda familiei care a adoptat-o, a declarat că minora era agitată, iar ea a reuşit să o ia în braţe şi să o predea tatălui adoptiv.

 

Magistratul a explicat că "pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă a fost înregistrată sesizarea DGASPC Mehedinţi prin care se informa că asistentul maternal refuză să o predea pe minoră părinţilor adoptatori după ce a rămas definitivă decizia de adopţie a Curţii de Apel Craiova. În plângere se arăta că asistenţii maternali influenţau negativ copilul referitor la părinţii adoptivi şi pe perioada procesului de adopţie asistenta maternală a fost sancţionată de protecţia copilului, pentru că nu a lăsat-o pe minoră să relaţioneze cu cei care urmau să o adopte. Pentru a înceta starea de deţinere ilegală, întrucât asistenta maternală nu o mai putea ţine pe minoră (pentru că dacă i se întâmpla ceva minorei ar fi răspuns părinţii adoptivi, care nu o aveau sau statul român), pentru a se stabili starea fizică şi psihică a minore, deoarece pe timpul cercetătorilor au fost solicitate anumite documente medicale din care a reieşit că minora fost internată de mai multe ori la Spitalul orăşenesc Baia de Aramă cu mai multe afecţiuni dintre care şi malnutriţie, pneumonie, gastroenterocolită, s-a solicitat un mandat de percheziţie pentru starea fizică şi psihică a minorei şi pentru ridicarea de documente privind starea de sănătate a acestei", a declarat presei Maria Piţurcă, potrivit realitatea.net.

Aceasta spune că fetița stătea la un fost asistent maternal, o femeie căreia DGASPC Mehedinți îi desfăcuse contractul de muncă. Magistratul a declarat că la intervenție a fost însoțită de un psiholog și un asistent social de la DGASPC Dolj și acuză că fetiței i s-a indus ideea că va fi dusă în străinătate și i se va face rău.

"În acelaşi imobil locuiau mai multe persoane majore - fiii majori ai asistentei maternale, nora -, ne-am legitimat, am prezentat mandatul de percheziţie şi am solicitat să ne-o prezinte pe minoră. Am încercat să relaţionăm cu minora, dar nu s-a putut, pentru că striga, plângea. Eram la etaj şi i-am solicitat fostei asistente materiale să o liniştească. Am coborât în bucătăria de la parter, am încercat să stăm la masă şi să îi explicăm ce urmează să se întâmple, dar ceilalţi membri majori au început să ţipe, să vocifereze şi s-a creat o hărmălaie, nu ne-am putut înţelege, iar minora era în continuare agitată. Atunci am luat hotărârea să încetăm această stare a minorei. Părinţii adoptivi erau cu noi, au fost cu noi şi un psiholog şi un asistent social de la DGASP Dolj. Trebuia să înceteze starea de deţinere ilegală şi să o predăm părinţilor adoptivi, conform hotărârii definitive. Apoi am luat consimţământul lor pentru a fi examinată la IML. Nu puteam să ţinem minora să strige, să ţipe până ridicam noi documentele privind starea acesteia. Am încercat să o iau de acolo să o duc părintelui adoptiv. Nu ştiu ce imagini s-au văzut, eu am încercat să o iau în braţe, chiar am reuşit şi am predat-o tatălui în braţe", a spus procuroarea, potrivit sursei citate.

Aceasta a declarat că asistenții maternali au avut prioritate la adopție şi de două ori au refuzat să adopte fetiţa, în timp ce părinţii adoptivi ar fi luat orice copil li s-ar fi oferit şi a fost vorba despre acest copil, "pentru că profilul lor este compatibil cu profilul acestei fetiţe", mai scrie realitatea.net.

Procurorul general a dispus verificări asupra modului în care s-a intervenit în acest caz.

PS News a publicat, vineri seară, imagini cu Soina, fetița de 8 ani, alături de familia adoptivă din SUA.

„Copilul e foarte bine, şi-a revenit, a mâncat, şi-a desfăcut cadourile şi se joacă cu fratele său. Pe drum copilul şi mama adoptivă au discutat şi au făcut un pact, au convenit că vor fi bune prietene, cu o condiţie ca mama adoptivă să o lase să se facă ce vrea ea când va fi mare”, au declarat pentru PS News apropiaţi ai familiei.

Foto: PS News

Joomla SEF URLs by Artio