Autoritățile au demarat, în cursul acestei săptămâni, un control la Maternitatea Giulești, după ce cinci copii născuți în ultimele săptămâni în cadrul unității sanitare au ajuns la spital cu cu posibile infecții stafilococice (MRSA). În baza probelor recoltate până acum, prezența stafilococului auriu a fost confirmată la o moașă  de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”.

 

În cadrul verificării au fost prelevate zilele trecute 48 de probe de sanitație, exudate nazale și probe de apă sterile. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o excepție. "S-a depistat prezența  stafilococului coagulazo pozitiv la una dintre moașe. Acest stafilococ este diferit de cel  depistat  în  cazul nou-născuților, iar în cazul personalului purtător este necesară  respectarea măsurilor  de protecție  standard prevăzute în norme", au precizat oficialii MS.

Echipa DSPMB a prelevat vineri alte 20 de exudate nazale, 10 teste mâini personal și 18 teste aeromicrofloră. De asemenea, continuă verificarea foilor de observație ale tuturor copiilor născuți în aceasta maternitate, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, precum și a măsurilor de dezinfecție și sterilizare.

Controlul, care a început pe 8 mai și se va încheia pe 15 mai, vizează respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale, după ce, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu"  au fost internați 5 copii născuți prin cezariană la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că, din cele cinci cazuri, două au fost externate, iar din cei trei copii internați în prezent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", două cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar în cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ.

Joomla SEF URLs by Artio