Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia "Zaman România".

Curtea de Apel București a luat decizia destul de repede, mai ales că și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti se opune extrădării jurnalistului. Instanța a hotărât nu sunt întrunite condiţiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya, scrie Agerpres.

Procurorul de şedinţă a explicat că Demirkaya este urmărit în Turcia în baza unui mandat de arestare emis în 2017, sub acuzaţia că ar fi membru al unei grupări teroriste înarmate, însă a precizat că acesta nu este urmărit prin intermediul Interpol.

Avocatul jurnalistului a explicat că în acest caz nu sunt îndeplinite condiţiile de extrădare, iar Kamil Demirkaya riscă să fie condamnat în Turcia pentru convingerile sale politice.

"În Turcia sunt mulţi jurnalişti în detenţie. Este vorba de peste 170 de jurnalişti care sunt şi astăzi închişi, iar mulţi mi-au fost colegi la publicaţiile pentru care am lucrat. Persoanele deţinute sunt supuse unui tratament rău. Îl cunosc pe directorul postului de televiziune TRT. A fost închis şi apoi condamnat la 9 ani închisoare. Un alt director de la o publicaţie s-a aflat într-o situaţie asemănătoare. A fost dus în faţa instanţei şi nu putea să meargă singur. Zaman este ziarul cu cel mai mare tiraj din Turcia, dar a fost închis, iar măsuri asemănătoare au fost luate şi împotriva altor redacţii. Există rapoarte întocmite de instituţii internaţionale şi ONG-uri în sensul că în Turcia există tortură, iar Justiţia nu funcţionează", a declarat un alt jurnalist, coleg cu  cu Kamil Demirkaya la publicaţia "Zaman", în timpul audierii de vineri.

"Problemele au apărut în Turcia în anul 2013 şi s-au acutizat cu fiecare an care a trecut. În vara anului 2016, clădirea centrală a ziarului «Zaman» din Istanbul a fost confiscată de partidul condus de Erdogan. Sub aceste presiuni, foarte multe persoane au plecat în Europa ori s-au ascuns în Turcia, însă cei mai mulţi au fost arestaţi. Peste 300 de ziarişti sunt daţi în urmărire, iar peste 180 sunt arestaţi la acest moment în Turcia. Foarte mulţi dintre aceştia sunt ziarişti de la «Zaman». Cei care au plecat în Europa încearcă să supravieţuiască într-o lume pe care nu o cunosc. Ca ziarişti, noi nu am avut nicio legătură sau contact cu ceea ce înseamnă terorismul. Am încredere în democraţia şi legea din România", a susţinut şi cel de-al doilea jurnalist audiat astăzi, mai scrie Agerpres.

Demirkaya a anunţat atunci că a cerut azil politic în România şi a susţinut că acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce i se par "caraghioase". El a explicat că, oficial, autorităţile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon o aplicaţie folosită de susţinătorii predicatorului Fethullah Gulen.

Foto: realitatea.net

Joomla SEF URLs by Artio